Hopp til hovedinnholdet

Jeg har alle angstsymptomene dere skriver om og jeg trenger hjelp!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har lest alle dokumentarene deres om Angst, angstanfall å sykelig angst å alt detdær å jeg har alle angst typende, angsten styrer kroppen min jeg vil ikke spise jeg vil bare gråte heletiden jeg er redd for å dumme meg ut, å spise/drikke framfor andre og å bli alene. Angstens kan komme helt plutselig å jeg får symptomene føler meg irritabel, ute av stand til og sove, klarer ikke å spise onkelig, føler meg tappet for energi å klarer ikke å gjøre daglige oppgaver jeg har også symptomene muskelspenning, økt trøttbarhet, skjelving, uro, kortpusterhet, hjertebank, tørr munn, kaldehender, ørhet, svimmelhet å ubehag i magen. Jeg kutter også meg selv å føler meg uttafor og vil bare dø, dum, ubrukelig og hjelpesløs å jeg skriker nesten hele tiden og klarer ikke konsentrere meg. (Kan dere skrive noe å ikke bare sende linker?) trenger råd å hjelp pleas!?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du strever med angst. Jeg forstår at dette gjør deg trist og frustrert og at du kan føle deg hjelpeløs av å ha det slik.

Du er ikke dum eller håpløs! Du er god som gull!

Jeg syns det er fint at du kan fortelle til oss hvor sterkt plaget du er.

Angst er ikke farlig selv om det kan føles slik. Angst merkes i hele kroppen og hjernen -akkurat som du beskriver. Det er derfor man kan bli så utmattet og redd.

Det som skjer når man får angst er at kroppen reagerer som om vi er i en farlig situasjon. Da begynner kroppen og hjernen å reagere på en slik måte at vi skal kunne klare å beskytte oss og komme oss unna det som er farlig.

Når man har angst så reagerer kroppen som om den er i fare - uten at vi er i fare.

Da må man si til seg selv at dette går bra og at det går over. Da vil kroppen og hjernen etter hvert tro på det og angsten vil bli mindre.

Det kan også være lurt puste rolig når man merker at man får uro i kroppen. Ved å puste rolig så vil ikke kroppen reagere så sterkt og det er lettere å få tilbake kontrollen.

Du kan forsøke å se for deg angst som en bølge som skyller inn mot land. Den ruller innover og bygger seg opp før den flater ut og ruller inn mot stranda. Slik kan du lære deg å tenke på at angsten vil gå over.

Det kan også høres ut som du strever med uro og stress. Da kan man bli irritert og miste matlyst.

Mitt beste råd til deg er å snakke med noen om hvordan du har det og hva som gjør deg stresset.

Du er i en fase nå hvor du skal utvikle deg å bli voksen. Det er ikke så unormalt at man blir mer urolig og får mer følelser og tanker som svinger.

Ved å snakke med noen så slipper du å bære på alle bekymringene dine helt alene og du vil få det bedre. Selvskading handler ofte om at man bærer på mye vondt inni seg som er vanskelig å forstå og sette ord på.

Du kan snakke med helsesøster på skolen din og kanskje også foreldrene dine.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror kan være nyttige for deg.

Håper du får det bedre snart!

God klem til deg!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Redd for å dumme deg ut?

Gutt som er flau (colourbox,com)

Har du lyst til å prøve noe nytt, men stoppes av redselen for å kunne mislykkes? Les hva du kan gjøre for å våge allikevel og bygg opp selvtilliten din skritt for skritt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse