Hopp til hovedinnholdet

Legger man på seg av å tygge og ikke svelge

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 166 og tipper mellom en vekt på 45,5-46,1. I en god periode har jeg slitet utrolig med spisingen, jeg kan gå i flere dager der jeg sulter meg fordi jeg føler meg alt for overvektig. Når jeg spiser så har jeg en slags form for tvangstanke der jeg tygger, men svelger IKKE. Mitt store spørsmål er om jeg kan legge på meg av dette om jeg ikke svelger? Spiser jeg er det enten pizza eller boller uten noe særlig fyll på toppen siden jeg får helt angst for at jeg skal klare å svelge det ned og legge på meg. Vil jeg gå ned i vekt av å fortsette? I det siste etter jeg begynte å få blødninger (tror det er mensen) så gikk vekten opp, dette gikk veldig inn på meg. Vil den vekten gå ned igken? Hvor lang tid vil det ta? Jeg føler meg konstant oppblåst og tørr ikke drikke noe annet enn kalorifritt saft, for drikke må jeg jo ha og må svelges. Men det store spørsmålet er, legger man på seg av å tygge og ikke svelge? Hvor mye må man spise for å gjøre det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når jeg leser det du skriver blir jeg bekymret for deg. Jeg får inntrykk av at du har et vanskelig forhold til mat og kroppen din, og at du har utviklet en spiseforstyrrelse. 

Når du tygger bruker du energi. Du legger ikke på deg av å tygge. Hvis du får i deg mer energi enn du bruker går du opp i vekt, og hvis du får i deg mindre energi enn du bruker så går du ned i vekt. Hvor lang tid det tar før vekten endrer seg er vanskelig å si. Hvis du spiser lite over lang tid så går forbrenningen ned. Det betyr at kroppen sparer mest mulig på det du spiser. Det er helsefarlig å være undervektig over tid. Vekt må sees i sammenheng med høyde. Den vekten du oppgir er for lav når du er 166 cm høy. Du bør gå opp i vekt for at kroppen din skal være fornøyd og ha det bra.

Dette bør du snakke med fastlegen din om. Eller du kan oppsøke helsestasjon for ungdom. Det er gratis. Snakk med helsepersonell om hvordan du spiser og hva du bør gjøre. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover din helse. Se også vedlagte artikler.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse