Hopp til hovedinnholdet

Venninna mi vil dø, hva kan jeg gjøre for å hjelpe?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år som er beskymra og irritert. Venninna mi har depresjoner, angst, vil dø og prøver å få spiseforstyrelser. Ho sier at ho ikke liker oppmerksomhet, men ho synger høyt og danser og skriker overalt. Hun sier ofte at hun ikke har spist på kanskje en uke eller no, men ho ser helt opplagt ut, jeg pleier ofte å gi henne maten min (fordi jeg blir ikke sulten) så nekter ho først å spise det, men spiser det etterhvert. Noen ganger så har hun med mat og sier at «pappa tvang meg», eller så får ho med penger og sier « mamma vet hvor mye jeg har så jeg må spise noe» så jeg skjønner ikke om å ho gjør det med spiseforstyrrelsen for oppmerksomhet eller noe. Når jeg spør ho svarer ho ikke. Og ho snakker ofte om at ho vil dø. Som for eks på skolen en gang hvor vi skulle velge liner å besøke på VGs, så sa ho «hvorfor skal vil velge dette nå?» så sa jeg «fordi det er framtiden din» så sa ho « men jeg har ikke framtid, jeg skal dø» Så hva kan jeg gjøre for å hjelpe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Så fint at du er bekymret for din venninne. Det her kan du snakke med helsesøster på skolen om. Du skal ikke ta ansvar alene for venninnen din sin adferd. Sammen kan du og helsesøster snakke med venninnen din om hvordan hennes adferd påvirker deg og din forvirring i forhold til hva hun forteller. 
Det er mange grunner til at enkelte oppfører seg som hun gjør. Det kan være at hun ønsker oppmerksomhet eller har problemer som hun ikke har fortalt noen om. I enkelte tilfeller kan det være at personer som oppfører seg på den måten har en psykisk sykdom.
Vil du snakke med noen anonymt om det du er bekymret for kan du ringe:Røde Kors hjelpetelefon for barn og ungdom, tlf: 800 33 321 her møter du voksne som har tid og lyst til å lytte og snakke med deg, helt anonymt. De som svarer på telefonen er vant til å snakke med barn og unge. Du kan snakke med hjelpetelefonen om alt, enten du er glad, trist, redd, lurer på noe eller du trenger hjelp. Åpnet hver mandag til fredag kl 14.00-20.00. Du kan også ta kontakt over nett. Nettside: www.korspahalsen.no  
Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse