Hopp til hovedinnholdet

Kan en undervektig person spise uten å gå opp i vekt men få fett på kroppen

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Er det sånn om en veldig undervektig person spiser men ikke går opp i vekt kan få fett på kroppen? Liksom på magen? Selvom man ikke går opp og vekta er står helt rolig

Besvart 13.03.2018 23:33
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 17 år! 

Det er mange grader av det å være undervektig. Man kan være rett under grensen for undervekt og man kan være ekstremt undervektig. Hvor undervektig en person er vil spille inn på om og hvor fort personen vil legge på seg. 

Når du skriver "veldig undervektig" tenker jeg at dette er en person som er langt under grensen for normalvekt. Hvis denne personen ikke har spist, med den hensikt å bli tynnere, er det en del prosesser i kroppen som hemmes eller stopper opp. Det kommer av at det blir mangel på blant annet vitaminer, mineraler og sporstoffer. Når personen da spiser vil de ulike organene i kroppen kreve sitt for å opprettholde sine prosesser ved å bruke maten til det som trengs. 

På grunn av dette vil det kanskje ta litt tid før vekten går opp og underhudsfettet blir synlig hos en veldig undervektig person. Kroppen vil først ta den næringen som kommer fra maten som spises og prioritere livsviktige prosesser i kroppen. Så hvis ikke personen går opp i vekt vil personen heller ikke få synlig fett på kroppen. 

Det er mye mat som kan spises som man ikke legger på seg av, men som fortsatt har viktige næringsstoffer i seg. I ungdomstiden er det viktig å spise riktig og nok mat for at kroppen og hjernen skal utvikle seg. Hvis man bevisst ikke spiser eller spiser lite for å bli tynnere, vil både kroppen og hjernen slankes. 

Dersom du har tanker om at du er misfornøyd med kroppen din vil jeg anbefale deg å ta kontakt med for eksempel helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesøster eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse