Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å sove, får angstanfall, er redd for å ikke våkne.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med å få såve om nettene (spesielt i helgene) eg føler ofte at eg har vondt i hjerte eller sliter med å puste. Eg er også veldig redd for at eg aldri skal våkne igjen, Sellom eg våkne opp kvar morning. eg prøve ofte å bare såve men det ender med eit angst anfall midt på natta. Er det noe som hjelper mot dette? Bør eg vær bekymret?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er bekymret om du ikke får sove fordi du får angstanfall og har tanker om at du ikke kommer til å våkne igjen. Det høres veldig slitsomt og vanskelig ut. Og jeg er nok enig med deg at det er noe bekymringsfullt at du har det på denne måten

Søvn er viktig, derfor er det viktig at du ber om hjelp for dine vansker. Jeg vil derfor i første omgang anbefale deg å snakke med noen voksne om disse unyttige og plagsomme tankene som gir deg angst og holder deg våken.

Døden er det sikreste i livet som skal ramme alle mennesker. Samtidig er det slik at fram til det skjer, så skal vi leve. Og det er veldig sjeldent at unge friske ungdommer ikke våkner opp fra søvnen.

Men slike tanker om døden eller at en ikke skal våkne opp igjen, er et plagsomt tema som kan sette seg litt fast. Og når det er slik at det er tankene våre som påvirker følelsene våre, vil slike ubehagelige tanker gi ubehagelige og vonde følelser. 

Forsøk å huske at tanker er bare tanker. Du kan velge om du skal bruke tid med dem eller ikke. Og du kan lære deg teknikker for å ta mer kontroll over tankene, ved å bli mer bevisst din egen tenkning. 

Hvis en tar tankene mindre på alvor og lar dem passere uten å gi dem for mye oppmerksomhet, vil de ofte bli mindre plagsomme. Avled deg selv om du oppdager at du bruke tid med disse tankene. Stopp deg selv og gjør noe annet eller finn alternative tanker å si til deg selv. For hva ville du sagt til en venn som hadde de samme tankene?

Finn deg selv en tankerekke du kan gjenta for deg selv hver gang du oppdager at du får plagsomme tanker om at du ikke kommer til å våkne opp igjen. Det kan for eksempel være noe slik som; "Ja, jeg skal dø en dag, men fram til da skal jeg leve og gjøre masse kjekke ting."

Hvis dette er tanker som kommer når du skal sove, så bryt tankerekken ved å stå opp igjen og gjøre noe kjedelig. På den måten kommer søvnen til deg og du får sove i stede.

Ellers hjelper det å snakke med noen. Snakk med foreldrene dine, eller helsesøster på skolen. Her kan du få trøst og råd om hvordan du kan fortsette å øve på å tenke på andre ting, eller rett og slett overse disse uhjelpsomme og unyttige tankene.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse