Hopp til hovedinnholdet

Har jeg diabetes type 1?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har de fleste symptomene for diabetes. Jeg må ofte på do. Har vært bordi dager hvor jeg har måtte gått på do opptil 20 ganger. Det henger jo i hopp med at jeg er mye tørst og får aldri slukket tørste, som er et symptom for disbetes. Jeg er også utrolig mye slapp og trøtt, og jeg kan sove opptil 13 timer. Vekten min er normal, men jeg har gått ned 5 kilo uten å vite helt hvorfor. Veier 52 kilo og er rundt 165 cm høy. Jeg har et sunt kosthold. Jeg spiser variert og kun godteri i helgene. I tillegg har jeg hatt mye vektreduksjon selv om jeg spiser litt mer enn vanslig og er mer sulten. Jeg trener også vanlig, har 3 treninger i uka, men i det siste har jeg blitt mer slapp og sliten på trening enn vanlig. Det virker rett og slett som om maten jeg tar inn ikke gir meg noe. Jeg er redd for at dette skyldes diabetes. Skal ta en tur til legen, men ønsker først å vite om det er stor sjangs for at jeg har fått disse symptomene på grunn av diabetes type 1.

Besvart 16.05.2018 17:22
 

Svar
Hei

Tusen takk for ditt spørsmål til ung.no!

Jeg skjønner at du blir bekymret for å ha diabetes når du kjenner på så mange symptomer som er vanlige ved sykdommen. Dessverre har vi ikke mulighet til å stille diagnoser her over ung.no sin nettbaserte tjeneste, og du er derfor nødt til å vente til du kommer til legen før du får vite om dette er en sykdom du faktisk har.

Det er ikke uvanlig at unge jenter tror de har diabetes type 1 når det egentlig ikke er det, da både tørste og stor trang til å tisse kan være helt normalt i perioder. Ikke bekymre deg for mye før du har vært til legen og fått svar på prøvene.

Og hvis du klarer det er det supert om du fortsetter med et sunt kosthold og trening mens du venter på legetimen din.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er diabetes?

Diabetes og blodsukkermåling (foro: ung.no

Stadig flere unge får diabetes. Årsaken kan være arv, dårlig kosthold med for mye fett og sukker og mangel på mosjon. Men noen rammes også helt tilfeldig. Diabetes deles inn i to ganske forskjellige typer - diabetes 1 og 2.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Tunge med spørsmålstegn (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på.

Ung.no erstatter ikke lege, helsesøster eller krisehjelp.

Vi kan ikke stille diagnose eller gi behandling, men gir generelle helseråd og veiledning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse