Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg om det er infeksjon i såret?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. I går kuttet jeg meg selv.. Jeg brukte et knivblad fra en BRUKT blyantkvesser. Såret ble ikke “veldig” dypt,men litt. Nå har det begynt å veske og jeg er litt redd for at det er infeksjon... Siden blyantkvesseren var brukt kan det være rester av bly. Hva gjør jeg om det er infeksjon?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det kan ha vært bly i blyantkvesseren. Det kan også ha kommet bakterier fra huden eller fra blyantkvesseren i såret. Da kan det komme infeksjon.
Tegn på at det er infeksjon er rødhet, hevelse og smerte, eventuelt at det kommer pussdannelse i og rundt såret. Puss er gulaktig, mer eller mindre tyktflytende væske. Sår må renses! 
Sårinfeksjoner som er dype, som gir hudbetennelse over et større område  eller som gjør deg syk, krever antibiotikabehandling. Da må man snakke med lege. 
Snakk med foreldrene/de foresatte. Det er veldig viktig at det ikke blir infeksjon. 
Hvis man kutter seg må man få hjelp til å sette ord på det man føler inni seg. Det hjelper å snakke om det, selv om man tenker at det ikke gjør det! Når man får mulighet til å snakke om vanskelige tanker, følelser eller ting man har opplevd får man hjelp til å takle følelsene og det som eventuelt har skjedd. 
Kan du snakke med de hjemme? Hvis det er vanskelig å forklare, kan du vise dem utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye. Hvis det er vanskelig, kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. 
Snakk med en voksen du stoler på så snart du kan!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse