Hopp til hovedinnholdet

Jeg liker ikke kroppen min og klarer nå ikke å spise uten å bli kvalm. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år. Jeg sliter veldig mye med at jeg ikke liker kroppen min og kroppsvekten min. Jeg veier 73,5 og er 1.63. Jeg har også store pupper, jeg bruker str 80G-H, og mamma sier at de veier litt osv.. Sliter veldig med å være fornøyd med meg selv. Og nå har jeg ikke spist på noen dager og er ikke sulten men når folk prøver å få i meg mat så spiser jeg litt men enten så kommer maten opp igjen eller så får jeg så vondt i magen at jeg brekker meg altså stapper fingrene ned i halsen sånn at det kommer opp igjen? Hva kan dette være og hva jeg jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år. 

Det er leit å høre at du strever med vonde tanker når det gjelder kroppen din og at det påvirker hva du spiser. 

Det er helt nødvendig å spise regelmessig og nok mat hver dag. Dette holder kroppen din i gang og gir den nok næring til å kunne opprettholde de helt livsnødvendige funksjonene i kroppen. Forbrenningen går ned når man ikke spiser og dette kan igjen føre til kvalme og mindre matlyst. Du trenger fire hovedmåltider og to mellommåltider hver dag. Selv om du ikke har matlyst og er kvalm må du spise regelmessig. 

Jeg anbefaler deg å snakke med en voksen om dette. Du trenger støtte fra en voksen til å gjennomføre nok måltider med tilstrekkelig mengde mat i løpet av en dag. Du kan snakke med foreldrene dine eller helsesøster. Det er viktig at du ikke går rundt med alle disse leie tankene alene. Å snakke med noen kan hjelpe deg å komme ut av disse vanskelige tankene. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser