Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om jeg har sosial angst eller om jeg bare er usikker?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Rett på sak: jeg går i slutten av vg1 nå, og Jeg lurer på om jeg har sosial angst eller bare er usikker? Jeg har en kjæreste og ca fire venner jeg klarer å snakke med på skolen. Jeg vil ikke se på megselv som en raring men egentlig som en ganske Ok person. Problemet er bare det at munnen min blir limt sammen hver gang jeg kommer i en sosial sammenheng med noen andre. Jeg tenker ofte ut bra ting å si men det er akkurat som at jeg glemmer hvordan å snakke når jeg sitter der. Dette har aldri vært et problem før og jeg har egentlig alltid vært en ganske utadvendt person som elsker oppmerksomhet. Jeg har ikke noe problem med å være på scenen eller å ha presentasjoner helder fordi da er det jo ikke jeg som snakker til en viss gruppe mennesker eller jeg som er megselv, men når jeg må være nettop meg uten filter går det ikke så bra. Jeg klarer ikke helt forklare det helder jeg bare føler meg sykt lost nå fortiden og jeg er lei av å føle meg aleine pga det.

Besvart 13.06.2018 22:35
 

Svar
Hei, jente på 16 år!

Takk for spørsmålet ditt!

Det er dessverre ikke mulig for meg å svare på på du har sosial angst eller om du bare er usikker siden jeg ikke har møtt deg på ordentlig. For å få en diagnose som sosial angst så må man gjøre en skikkelig utredning hos lege eller psykolog. 

Jeg tenker uansett at det høres ut som du har kommet inn i et litt vanskelig mønster nå og at det er derfor du skriver til oss i ung.no. Det var fint at du gjorde!

Det høres ut som om du er veldig bevisst på deg selv i de situasjonene som du nå synes er vanskelige. Med dette mener jeg at når du er i en sosial situasjon som du nå synes er vanskelig så høres det ut som du begynner å tenke veldig over hvordan du oppfører deg. Dette fører ofte til at vi mister litt oversikten over det som skjer i situasjonen fordi fokuset blir ført innover i oss selv heller enn ut på det som skjer rundt. Da blir vi bare fokusert på oss selv og det kan være vanskelig å delta i situasjonen man er i. 

Mitt råd til deg er at du prøver å la kroppen din være i "fred". Det som skjer inne i deg skal bare få lov til å være der. Prøv å ha fokuset ditt ut på de som er rundt deg. Forsøk å følg med på hva de snakker om og ikke tenk så mye over "hvordan oppfører jeg meg nå og hva tenker de om meg" og lignende. Jeg tror heller ikke det hjelper å tenke over "bra ting" å si på forhånd slik som du forteller at du gjør. Dette fører kanskje til at du får det samme fokuset igjen der du tenker veldig over at "her burde jeg sagt det og det" og dermed får det vanskeligere med å være spontan i samtalen.  Jeg vil råde deg til å kaste deg ut i samtalen gradvis og ikke tenke så mye over at det du må si må være kult eller morsomt. Jeg tror at etterhvert som du kommer i gang igjen så vil du få erfaringen med at det går greit at du også er med i samtalen og uroen/angsten du kjenner på vil legge seg etterhvert. 

Det viktigste er at du flytter fokuset ditt utover istedenfor å ha alt fokuset innover i deg selv på hvordan du framstår og hva du tenker og sier. Husk at de andre ikke har samme fokuset på deg som du selv har. Alle andre har mer enn nok med seg selv. Så den kampen du nå kjemper med å ha det ubehagelig i sosiale situasjoner er bare med deg selv og dette er en slitsom kamp som ikke trenger å fortsette! 

Dersom du synes det blir for vanskelig å snu mønsteret alene og du kjenner at dette lager betydelige problem for deg så kan du oppsøke noen å snakke med - for eksempel helsesøster på skolen.

Ønsker eg lykke til :) 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse