Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å sjekke seg for kreft i ung alder?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er så redd for st jeg har kreft. Jeg har ikke noen spesielle symptomer, men mange i slekta mi har fått kreft. Så hvorfor ikke bare ta en test? Er det normalt å bare ta en blodprøve eller en PSA for å sjekke om man har kreft i så ung alder? Man kan jo få kreft selv om man føler seg frisk. Så er det normalt å gå sjekke seg bare for å være sikker? Da hos fastlegen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er ikke alene om å tenke på og engste deg for sykdommen kreft. Når en som deg har mange i familien som har fått kreft, så kommer det ekstra tett på og det er lett å engste seg for mye! Det er ikke godt å ha slike tanker. I vår artikkel om helseangst kan du lese litt mer om dette. 

Det er ikke vanlig å sjekke seg for kreft i så ung alder som deg. Det er det ikke behov for, både fordi det er såpass uvanlig å få kreft i denne alderen og fordi det ofte bare vil skape større engstelse. Dette gjelder også for unge voksne. Det finnes nemlig ingen garanti for at en ikke vil få kreft i løpet av livet, spesielt når blir eldre, men å tenke på dette og hele tiden undersøke for å vite, det gir rett og slett veldig dårlig livskvalitet. Det er heller ikke alle typer kreft det er enkelt å sjekke for, så det ville bli veldig ressurskrevende og dyrt å gjøre det på denne måten.  

I Norge har vi noen såkalte "screeningprogram" for visse typer kreft, slik som f.eks brystkreft og livmorhalskreft. Dette er undersøkelser en blir innkalt til. PSA, som du nevner, er en blodprøve som godt voksne menn kan ta for å sjekke for prostatakreft. 

Det finnes ingen enkel blodprøve som kan si oss om en person har kreft eller ikke. Her gjelder det, som ved all annen sykdom, å gå til lege dersom en har symptomer/plager som ikke går over. 

Du kan gjerne snakke med fastlegen din om dette, det er bare flott! Siden du har mange i familien med kreftdiagnose, så kan dette være viktig informasjon for fastlegen dersom du skulle få noen symptomer på kreft senere i livet. Kanskje skal du også ha tidligere oppfølging i screeningprogrammene pga arvelige krefttyper (de aller fleste krefttyper er ikke arvelige) ? Det at du er engstelig for kreft er også noe du kan snakke med fastlegen om. Prøv å ikke bekymre deg for mye over dette i ung alder, det er det ingen grunn til. 

Ønsker deg en god sommer!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om kreft?

Kreftlinjen

Jeg lurer på om jeg har kreft? Noen i familien min har akkurat fått kreftdiagnosen, hvordan kan jeg hjelpe? Hvor lang tid tar behandlingen? Hos Kreftforeningen kan du få svar på alt du lurer på!

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse