Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om jeg har hjertefeil

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tror jeg har hjertefeil, men r ikke helt sikkert. Jeg skjenner noen ganger at hjerte bli varmt å kaldt på en gang. Og istad sykkla jeg opp tre forskjellige bakker rett etter hverandre. Og det gikk bra med den første, men jeg kom til den andre kjente jeg at jeg mista pusten og ble veldig sliten. Og ved den tredje måtte jeg gå av sykkelen og sette meg litt, fordi jeg ikke kunne puste. Det helt umulig. Jeg tror jeg har det fordi den største store broen min har det å. Han fikk det da han var 13 år. Jeg blir fort veldig sliten når jeg løper å sånt. Og drikker veldig mye vann på trening (går forresten på turn) Så jeg lurer bare på om jeg har hjertefeil??

Besvart 10.08.2018 19:26
 

Svar
Hei!

Det er ikke rart du lurer på dette når du har en så nær i familien som har hjertefeil. Det er allikevel svært få hjertefeil som er arvelige, og for de fleste så er det helt tilfeldig at et barn får hjertefeil, og derfor ikke vanlig at mange i familien har det. Hjertefeil er ofte oppdaget når man er barn da de ofte er medfødte. Det er kun få typer man oppdager senere eller får når man er ung. 

De fleste som har hjertefeil merker at de blir slitne veldig fort og blir svært tungpustet. Noen vil også bli veldig svimle ved hard aktivitet, og kan besvime. Alvorlig hjertesvikt vil også gi masse vann i kroppen, særlig i bena.  

Det er vanskelig for oss å si hva som er fort sliten for deg, og det er vanskelig å se for oss hvor bratte og lange de bakkene du syklet opp var. Mange klarer ikke å sykle en eneste bakke fordi de er i for dårlig form, og kanskje er du ikke så mye mer sliten enn andre på din egen alder.  

For å vite om det du sliter med kan være hjertefeil er det nok lurt å snakke med foreldrene dine. De husker hva slags plager broren din hadde, de vet hvor fysisk du er og kan lettere bedømme om du blir raskere sliten enn andre på din alder. De vet også hva som feiler broren din. 

Det er lurt å ikke sitte med slike tanker helt alene, for det er ikke noe god følelse når man er redd for alvorlig sykdom. Følelsen av varm og kald rundt hjertet er ikke et vanlig symptom på hjertefeil, men kan være tegn på at man er veldig sliten og har utsatt seg for kraftig aktivitet. 

Hvis du ikke vil snakke med foreldrene dine så kan du også snakke med helsesøster på skolen. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse