Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å miste mensen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Siden jul i fjor ca har jeg gått ned i vekt. (Fra 59 til 53kg omtrent) Men, føler ikke akkurat at jeg har blitt noe tynnere. Jeg er ca 1,68m høy og ganske aktiv, så i følge BMI’en min vet jeg at jeg ikke burde gå ned så mye mer. Hva kan jeg gjøre for å minske fettprosenten, spesielt rundt magen? Anbefalt kaloriinntak? Men jeg har nemlig også mistet mensen etter jul.. Ikke at det gjør så veldig mye for meg, men har hørt at dette kanskje kan være farlig? - 16 år gammel jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det er fint at du er aktiv, og opptatt av å leve sunt. Men det er også viktig at fokuset på vekt, kropp og utseende ikke blir så stort at det går ut over helsen din.

Du beskriver å ha gått en del ned i vekt, men det er ikke alltid man ser selv at kroppen forandrer seg. Ofte ser man også på seg selv med et kritisk blikk, og oppfatter seg selv som større/tykkere enn det man er. Det er fint at du er klar over at du ikke bør gå noe mer ned i vekt. Og det betyr også at du ikke bør gå noe mer ned i fettprosent. Det er ikke sånn at man kan "få vekk" fett fra kun deler av kroppen, som for eksempel magen. Kroppen er en helhet, og når man går ned i vekt, skjer det over hele kroppen, litt her og litt der. 

Husk at kroppsfettet har viktige funksjoner i kroppen, og det er helt naturlig å ha fett på magen. Særlig jenter får mer av dette i løpet av puberteten, og det er sånn det skal være.

Du skriver at du ikke har hatt menstruasjon på over et halvt år. Dette er noe du bør ta på alvor. Menstruasjonssyklusen kan bli påvirket av mange ting, blant annet stress og andre følelsesmessige problemstillinger. Men også overdreven trening og/eller vektnedgang kan føre til at man mister menstruasjonen - kroppen klarer ikke lenger å produsere nok kvinnelig kjønnshormon til å opprettholde menstruasjonssyklusen og andre prosesser. Dette kan gi alvorlige konsekvenser over tid. Jeg anbefaler deg derfor gå til legen din, slik at du blir undersøkt og fulgt opp.

Jeg tenker også at det utfra det du skriver virker som vekt og kropp er noe du tenker mye på, og å ta en prat med helsesøster om det kan være veldig lurt. 

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

"Fit", "ripped", eller markert - men ikke nødvendigvis sunn

Markerte muskler og sixpack er ikke synonymt med god helse. Her kan du lese hvorfor.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse