Hopp til hovedinnholdet

Får man kviser av godteri og brus?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Får man flere kviser av og spise godteri og drikke brus??

Besvart 27.08.2018 13:45
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Ungdomstiden er for mange en periode man er ekstra utsatt for kviser. Det har med at det produseres mye hormoner i kroppen, og disse kan påvirke huden vår.

Hvis man har så mye kviser at man opplever det som et problem, så er det greit å ta en tur til fastlegen og snakke om dette, da det tross alt finnes en god del legemidler som reduserer plagene.

Usunt kosthold i seg selv gir ikke kviser. Kviser skyldes en overproduksjon av talg (fett) i huden, og fett er noe som normalt produseres i huden vår, men hvis det blir for mye av det, og spesielt i kombinasjon med bakterier, kan man få kviser.

Det kan se ut som at et høyt inntak av sukker kan (hos enkelte) bidra til at kviser lettere kommer frem, selv om det må være en overproduksjon av talg i utgangspunktet.

Har man problemer med mye kviser kan det derfor være verdt det å prøve å redusere sukkerinntaket og spise litt sunnere, selv om det trengs sterkere midler til hvis man har et ordentlig kviseproblem.

Vi har skrevet en oversiktsartikkel om kviser. Jeg vil råde deg til å lese denne.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold