Hopp til hovedinnholdet

Jeg har begynt å slite litt med ekstrem kløe i underlivet.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei hente på tretten. Jeg har ikke fått noe mensen, men har hår på underlivet. Jeg har begynt å slite litt med ekstrem kløe i underlivet å det er jeg litt bekymret for. Trenger svar fort!!!

Besvart 23.09.2018 10:46
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Hva dine plager med intens kløe i underlivet skyldes kan jeg dessverre ikke si med sikkerhet. For å få en sikker diagnose må du undersøkes av en lege. 

Imidlertid kan din beskrivelse av dine symptomer tyde på at du har fått en soppinfeksjon,.

Sopp er tilstede i skjeden i en naturlig balanse med gode hudbakterier hele tiden. Hvis det blir for mye av den kaller vi det en soppinfeksjon. Grunnen til at det utvikler seg til en infeksjon kan være at det blir er ubalanse i bakteriefloraen.

Dette kan komme av at man har brukt antibiotika, eller vasket seg med såpe i underlivet. Det kan også oppstå en infeksjon om underlivet utsettes for mye varme og fuktighet. Soppinfeksjoner kan også oppstå uten at man kan forklare hvorfor.

Sopp er ingen seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom. 

Soppinfeksjon hos jenter kjennetegnes av utflod som av og til er klumpete, den er hvitaktig og ligner på cottage cheeze. Det er ofte intens kløe eller svie.

Hvis du tror du har soppinfeksjon, kan du først prøve det soppmidlet som du har kjøpt. Hvis ubehaget bare er inne i selve skjeden, kan du bruke vagitorie (stikkpille for skjeden). Hvis du også har plager i skjedeinngangen eller omkring kjønnsleppene, kan du bruke krem i tillegg. Les pakningsvedlegget med bruksanvisning nøye.

Det er ikke farlig å bruke soppmiddel, selv om du ikke er helt sikker på at det er en soppinfeksjon.  Og det er heller ikke farlig å gå med en ubehandlet soppinfeksjon, men det kan være veldig ubehagelig og vondt.

Så ta en prat med mamma, slik at du kan få hjelp til å kjøpe medisiner.

Hvis dette ikke hjelper, eller plagene øker på, anbefaler jeg deg å få en time hos fastlegen din eller lege på helsestasjon for ungdom.

Les også de artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse