Hopp til hovedinnholdet

Angst for gastroskopi

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt plager med mage og kvalme. Jeg har angst for å kaste opp/ ha noe i munnen som jeg ikke liker eller er ubehagelig. Det kan vere at jeg må ha gastroskopi. Kan jeg har narkose under undersøkelsen da jeg NEKKTER å gjør det uten. Trenger svar så fort som mulig da jeg har angst og er urolig

 

Svar
Hei

for det første er det viktig at du vet helt sikkert at denne undersøkelsen er helt nødvendig. Deretter er det viktig at du får grundig forklaring på hva gastrskopi er av fastlegen din for eksempel. Du kan få narkose dersom undersøkelsen er helt, helt nødvendig og du ikke kan klare det uten. Det er allikevel sjelden da de fleste får det til eventuelt med litt beroligende medisin. På mange barneavdelingen har de psykologer eller psykiatere som kan snakke med barn som gruer seg til en undersøkelse. Da får man ekstra lang tid til å forberede seg. Snakk med en voksen hjemme om de kan undersøke dette, eller fastlegen din kan undersøke det. Du skal ikke gjennom denne undersøkelsen om du kjenner deg engstelig, du må få god informasjon og forberedelse. Det er mange som har angst. Dersom det gjelder også andre situasjoner for deg vil jeg anbefale deg å få en henvisning til barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i nærheten av der du bor. De kan også hjelpe deg. 


 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse