Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor har jeg gått opp så mye i vekt på så kost tid?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en normal jente som ser helt vanlig ut og er hverken for tynn eller tjukk. Etter sommerferien så har jeg gått opp ca 15kg, noe jeg synes er veldig mye ettersom jeg ser helt lik ut og ingen har sagt noe til meg om at jeg ser annerledes ut, noe jeg føler at jeg ikke gjør. Jeg veide rundt 55kg når vgs begynte på igjen, og nå veier jeg 71kg. Jeg trener litt og spiser helt normalt, men drikker kanskje litt mye sukkerdrikker? Jeg har begynt å trene mer på grunn av at jeg har gått såpass mye opp i vekt på kort tid, men det virker som jeg bare fortsetter å gå opp i vekt. Første som slo meg var at jeg kanskje kan være gravid, men går man såpass fort opp i vekt da? Hva kan årsaken til denne huppige vektøkningen være, til tross for at jeg spiser greit og trener to til tre ganger i uka (noe som jeg aldri gjorde før). Kan det være fordi jeg trener og får mer muskler? men mitt mål med treningen er å gå ned i vekt å brenne fett, og ikke få mer muskler... Hilse bekymret jente.

Besvart 12.10.2018 10:27
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Så bra at du har et så positivt og godt forhold til egen kropp og utseende, fortsett med det. Og det er bra at du sørger for å trene og holde deg i form.

Men jeg forstår at du er synes det er underlig at du har gått opp 15 kilo på så kort tid. Og jeg er enig med deg at det kan virke litt mye og at du bør finne ut hva som kan være årsaken og sørge for at du klarer å stabilisere vekten din.

Jeg vil derfor anbefale deg å at en prat med helsesøster på skolen, eller på helsestasjon for ungdom. Helsesøster kan sammen med deg kartlegge dine vaner og finne ut om du bør gjøre noen endringer.

Jeg vil uansett anbefale deg å kutte ned på sukkerholdige drikker, velg vann som tørstedrikke. 

Det kan i noen tilfeller være sykdom som kan være årsak til hurtig vektoppgang. Derfor kan det være lurt å ta en prat med fastlegen for å finne ut om det er tilfelle hos deg.

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse