Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke i meg nok mat på grunn av dårlig råd!

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg spiser ikke noe særlig, ikke på skolen, ikke hjemme. Kan hende dette har blitt prega av økonomien hjemme også. Har hatt dårlig råd hjemme over lang tid, og har ikke hatt penger til å spise til det som er rimelig for en 19 åring heller. Jeg er en jente på 1.72 i høyde, og 52 i vekt i utgangspunktet! Jeg synes dette begynner å bli skummelt i forhold til vekten min. Jeg ser ikke ut. Skjelettet mitt synes så mye, og spesielt nederst med beina, ankelene. Jeg blir bare mer og mer bekymra. Og folk påpeker det hele tiden også

Besvart 16.10.2018 15:30
 

Svar
Hei!

Takk for at du kontakter oss i ung.no!

Dette høres ikke noe greit ut, og jeg skjønner at du blir bekymret. Det er viktig at du får i deg nok mat hver dag, og det at du går ned i vekt (?) er et dårlig tegn.

Er det hele familien din som har dårlig råd? Jeg går ut fra at du bor hjemme fortsatt og får mat fra familien? Hvis det er sånn at familien har så dårlig råd at dere ikke får dekket behovet for mat, så er det veldig alvorlig. Har du snakket med foreldrene dine om dette? Vet du at de har gjort det de kan i forhold til mulige støtteordninger fra NAV? Er du under utdanning? I så fall kan det hende at du har rett på stipend, det må du undersøke med Lånekassen i så fall.

Her kan du lese noen flere svar angående dårlig råd.

Det finnes mye mat som er veldig billig, der man får mye mat for pengene. 

  • Havregryn
  • Knekkebrød i store forpakninger
  • Bønner/erter/linser som kilde til protein i stedet for kjøtt/fisk
  • Tunfisk i stedet for dyr fisk
  • Mandler (i løs vekt er rimelig) og kan være en fin måte å få i seg ekstra kalorier
  • Det finnes en app som heter Mattilbud, som har samlet alle kundeaviser fra matkjedene, der man får oversikt over hva som er på tilbud. Det er lurt å utnytte tilbud for å spare penger
  • Pasta, ris og poter er billig mat som gir en god dose energi.
  • Følg med på hvilke frukt og grønnsaker som er på tilbud, dette varierer gjennom sesongen. Prioriter å spis de som er billige nå.

En annen måte å få i seg ekstra kalorier på, er å bruke matolje som tilsetning. I yoghurter, havregrøt, salater, sauser og på grønnsaker, kan man tilsette noen ss olje (rapsolje eller olivenolje), og det gir mye kalorier på liten mengde.

Hvis det er sånn at vekta di har gått mye nedover, vil jeg råde deg til å ta en tur på helsestasjon for ungdom og prate med noen der om dette. Og som sagt, prat med foreldrene dine om at dette er blitt et problem, slik at dere sammen kan finne en løsning som fungerer.

Se på artiklene jeg har lagt ved for flere tips!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer

10 tips til sunn og billig mat

Ulike grønnsaker (Colorbox).

Det kan fort bli dyrt hvis vi skal prøve å velge sunn mat når vi handler. Her får du 10 tips til hvordan du kan tenke smart i matbutikken - og gjøre sunne valg uten å tømme lommeboka helt.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn