Hopp til hovedinnholdet

jeg sliter med mareritt, hvordan slutte å drømme den samme vonde drømmen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Sliter m mareritt. (Alt dette skjer den samme natten). Klokken e fire på natten, og tidligere på natten har eg også våknet. Første gangen klokken to og andre halv tre. Eg drømte om en serie som eg har sett tidligere (The Rain), og hver gang eg har lagt meg til å sove igjen, har eg drømt den samme drømmen. Eg tørr ishe legge meg tl å sove igjen, D e så forferdelig å ha denne drømmen! Hvis dette skjer igjen, hvordan ska eg slutte å drømme den samme drømmen hver gang eg legger meg til å sove etter å ha våknet?

Besvart 29.10.2018 21:57
 

Svar
Hei jente 13 år.
 
Takk for at du kontakter Ung.no.
 
Jeg forstår at du får vansker med å sovne, om du opplever at det samme marerittet gjentar seg. Og jeg forstår at du trenger råd om hvordan du kan slutte å drømme denne drømmen.
 
 
De fleste av oss har en periode i løpet av søvnen hvor vi drømmer. Noen ganger husker vi drømmen når vi våkner, andre ganger gjør vi ikke det.
Drømmer er hjernens måte å bearbeide de inntrykk den har fått i løpet av dagen. Enten som opplevelser, eller at en har tenkt mye på enkelte temaer, som da dukker opp i drømmene. 
 
Noen mener en kan tyde drømmer, men det er nok ikke bevist, mer enn at det jeg har sagt tidligere, at det er hjernen som bearbeider og lagrer informasjon.
 
Mareritt er en svært ubehagelig drøm. Den som opplever mareritt, våkner gjerne av urolig søvn og føler seg dårlig og redd. De fleste friske mennesker har mareritt fra tid til annen, i gjennomsnitt en gang i måneden. Dette er ikke farlig eller unormalt, men kan selvfølgelig være veldig ubehagelig. Husk at en drøm er bare en drøm og ikke noe mer. Hvis du tenker det, blir du kanskje roligere?
 
Men urolige og angstfylte drømmer kan skyldes stress og at en har det vanskelig i livet. En kan ha mye bekymringer, eller ha opplevd noe veldig vanskelig og traumatisk. Er dette noe du kjenner deg igjen i, er det viktig at du får hjelp for dine vansker. 
 
Om du har lagt merke til at du lettere får mareritt om du ser på serien "The Rain", bør du unngå denne serien og andre serier som kan virke skremmende på deg.
 
For noen kan hyppige mareritt forstyrre og plage dem mye, for andre kan uhyggelige drømmer bety mindre, mens oppvåkningen er ubehagelig. 
 
Hvis du er mye plaget med mareritt at dette går ut over søvnen din, anbefaler jeg deg å snakke med noen som kan hjelpe deg. Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med. Sammen kan dere finne ut hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv.
 
Jeg legger ved noe artikler som kan være nyttige for deg.
 
Håper dette kan være til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.
 
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse