Hopp til hovedinnholdet

Jeg har veldig dårlig selvtillit og klarer ikke se på kroppen min i speilet

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13 år, jeg har veldig dårlig selvtillit og jeg klarer ikke se på kroppen min i speilet uten å begynne å gråte. Når vi jentene i min klasse skal dusje etter gymmen, føler jeg at jeg får mange blikk. Dette er veldig ubehagelig og jeg trenger råd til hva jeg kan gjøre.

Besvart 03.12.2018 21:16
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Det er veldig trist at du ikke klarer å se på kroppen din i speilet uten å gråte. 

Dessverre er det mange ungdommer som har dårlig selvtillit og negative tanker om kroppen sin. Det er ofte slik at ungdommer sammenligner seg selv og hvordan de ser ut med andre, både i virkeligheten og på sosiale medier. 

I puberteten er det stor forskjell på hvordan ungdommer ser ut. Det er ulikt når ungdommer kommer i puberteten og hvor raskt man utvikler seg. Derfor er det ganske urettferdig, overfor seg selv, å sammenligne seg med andre på samme alder. Det er også veldig dumt å sammenligne seg med mennesker man ser på sosiale medier. Bilder som ligger her er ofte retusjert og manipulert. 

Det er flott at du dusjer etter gym! Og du er nok ikke alene om å føle at du får mange blikk av de andre i den situasjonen. De fleste vil nok kjenne på litt ubehag når man kler av seg foran andre i en slik situasjon. Jeg håper ikke dere slenger kommentarer om kroppene til hverandre, for det er ikke greit.  

Jeg forstår godt at dette er både slitsomt og vondt for deg. Jeg vil anbefale at du snakker med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. Helsesøster har erfaring med å snakke med ungdom som strever med lav selvtillit og eget kroppsbilde. Sammen med helsesøster kan du jobbe med å tenke mer positivt om deg selv og få det bedre.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse