Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 16 år og har enda ikke fått mensen, hva kan være årsaken til dette?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Fylte nettopp 16 år, og har enda ikke fått mensen. Resten av puberteten er kommet, så jeg lirer veldig på hva som skjer?? Mamma sier vi skal til legen om mensen ikke er kommet inne februar. Det jeg lurer på er hva som kan være årsaken til at man ikke får mensen? Skjønner at det varierer fra person til person men er det sykdommer eller lignende?

Besvart 02.12.2018 16:26
 

Svar
Hei Jente 16, og takk for at du skriver til ung.no!

Det er mange årsaker til at menstruasjonen kan utebli, selv om man ellers har utviklet seg som normalt i puberteten. Det kan noen sjeldne ganger være grunnet en underliggende sykdom, men det er vanligere med andre årsaker som om man spiser for lite, trener for mye, eller om din mor også fikk menstrusjonen sent.

Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For svært mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som 9 år og noen kan få den så sent som 17 år. Hvis man ikke har fått mensen når man er 14 år og heller ikke har noe tegn til at puberteten har startet (bryster og hår på kjønnsorgan) kan man snakke med legen sin.

Det samme gjelder hvis man er i din situasjon og ikke har fått mensen, men har fått tegn på pubertet og er 16 år. Da kan legen ta prøver av hormonene. Før dette er det ingen grunn til at man skal undersøke hvorfor mensen ikke har kommet.

Det er flere tegn på at mensen snart skal komme. Mensen kommer når flere andre pubertetstegn har kommet godt i gang. Det vil si at man har vokst mye, har begynt å få bryster og fått hår på kjønnsorgan og under armene. Det er også normalt at man har begynt å få utflod og ofte får man utflod et par år før mensen.

Jeg tenker det kan være lurt å dra til fastlegen så han eller hun kan undersøke deg og ta hormonprøver. Dersom dette ikke virker å være problemet er det bare så smøre seg med tålmodighet, så kommer den nok til slutt. 

Jeg ønsker deg lykke til og alt vel!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse