Hopp til hovedinnholdet

Sliter med vond lukt fra underlivet.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg har et lite problem, og jeg vet ikke om det er noe alle jenter sliter med. Men nedentil lukter det virkelig ikke godt. Jeg vet det ikke er vanlig at det lunsjtreff blomster eng, men bare jeg sprer beina kan jeg lukte en litt stram, vond lukt fra underlivet. I tillegg får jeg litt utflod hver dag, men ikke veldig mye. Jeg dusjer ca 3 ganger i uka, men jeg pleier ikke å gjøre noe særlig med underlivet, da jeg tenker det er best å holde det naturlig. Men i det siste har jeg begynt med intimvask i håp om at lukten skal gå bort. Jeg må liksom vaske joggebuksa mi etter to dagers bruk, fordi lukten smitter over. Plis hjelp og si hva jeg kan gjøre for at det ikke skal lukte så ille. Var hos gynekolog for et halvt år siden pga noe annet, men tenker hun ville sagt ifra dersom det var noe farlig på fære. Så jeg håper det er noe rutiner jeg kan endre på for å få bort den stramme lukta. Tusen takk ;)

Besvart 13.12.2018 12:40
 

Svar
Hei

Jeg forstår at dette oppleves som ubehagelig. Det er bra at du holder det naturlig og ikke vasker underlivet for mye.

Intimsåpe kan brukes, evt parfymefri olje (intimolje). Ved dusjing skal vannet renne nedover, bruk ikke dusjhodet til å spyle skjeden eller få vann inn i skjeden. 

En årsak til lukt fra underlivet, kan være ubalanse i den normale melkesyrebakterieflora i skjeden.

Du kan forsøke med melkesyretabletter som du får kjøpt uten resept på apoteket. Melkesyren gjenoppretter den naturlig balansen i underlivet, og kan dermed endre vondt eller ubehag som kløe og irritasjon i skjeden.

Bruk bind, ikke tamponger når du har mensen. Da unngår du lettere ubalanse i de naturlig bakteriene i underlivet.
Unngå å bruke tettsittende undertøy som g-streng, men bruk heller boksere eller vanlig truse av bomull, i en periode.
Undertøyet skal du vaske for seg selv på 60 grader, uten tøymykner eller skyllemiddel. 

Videre vil jeg si at lukt er et subjektivt problem, og ganske ofte oppfattes som mye voldsommere av personen selv, enn av omgivelsene. Kanskje du ikke lukter så ille som du faktisk tror selv? 
Snakk gjerne med fastlegen din eller lege på Helsestasjon for ungdom dersom du føler at problemet vedvarer.

Håper svaret kunne være til hjelp.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Lukt fra underlivet - både hos jenter og gutter

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Alle, både menn og kvinner, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen har en fullstendig luktfri intimsone, men uansett hvordan du lukter - det skal ikke lukte vondt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene