Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vitiligo, dette plager meg ekstremt, hva kan jeg gjøre

Jente 17 år
 

Spørsmål

Dere får sikkert flere 100 spørsmål hver dag, jeg har spurt om dette før (1-2 år siden) men fikk ikke svaret jeg håper på så jeg prøver igjen.. Jeg er 17, blir 18 i februar. Jeg har hudsykdommen vitiligo og har hatt den siden jeg var 5/6 år gammel. Jeg har to svære på hoftene, en svær på hver innside av lårene. På fitta, noen små på knærne å føtterne, øyekroken litt på nesa å hendne. Jeg tørr ikke å gå i bikini lengre, sminken min dekker det ikke. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lengre. Har blitt skikkelig deprimert det siste året og suicidal.. Fordi d finnes ingen kur å har ikke noe håp. Jeg tar lysbehandling på trondheim hudlegesenter 1-3 ganger i uken. Har gått der siden i sommer og det er veldig lite fremmgang. Jeg er helt utslitt både psykisk og fysisk. Vet ikke hva jeg skal gjøre lengre så spørr dere.. Værsåsnill hjelp meg.. Jeg tørr ikke å fortelle det til vennene mine engang, bare 2 av vennene mine vet det.. Jeg tørr heller ikke å få meg kjærestefordidelikermegikkenårdefårvited

Besvart 11.01.2019 13:55
 

Svar
Hei Jente 17, og takk for at du skriver til ung.no

Jeg vet ikke hva slags svar du fikk for 2 år siden, men det er dessverre enda ikke en endelig kur for vitiligo. Fototerapi som du går til nå vil kunne bremse, og sakte muligens reversere tilstanden noe, men det er en svært langsom prosess.

Jeg blir bekymret når du skriver at du sliter psykisk og har vurdert selvmord på grunn av dette. Når man har det vondt er det å snakke med andre om det er noe av det lureste du kan gjøre. Hvis du trenger noen å snakke med nå kan du ringe hjelpetelefonen på 116 123.

Jeg er helt sikker på at både venner og eventuelt kjæreste vil støtte deg, og ikke like deg mindre fordi om deler av huden din har en lysere farge. Hvis du ønsker det kan du jo starte med å snakke med helsesøster ved helsestasjon for ungdom, fastlege eller rådgiver. 

Det er vanlig å være litt skeptisk eller grue seg til å snakke med noen om vonde ting, det kan gjelde venner, familie og også andre voksne som helsesøster, lege eller psykolog. Både voksne og ungdom kan ha det slik, at det blir vanskelig å åpne seg helt i samtaler og at det egentlig bare gjør at man blir mer fortvilet og lei.

Men når man først snakker med noen, og hjelper dem til å forstå hvor mye dette faktisk går inn på deg, kan man få stor hjelp i å dele børen med andre. Du kan få hjelp til å sortere tankene dine, og problemet kan bli lettere å håndtere selv om det ikke forsvinner.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse