Hopp til hovedinnholdet

Kan man gå på skolen med hjernerystelse?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 15 år og jeg datt av sykkelen på vei hjem i dag og når jeg datt av fikk jeg en hjerne rystelse og skrapte om fjeset mitt og slo hodet i bakken. Dette har jeg fortelt foreldrene mine men de vil forsatt sende på skolen i morgen med en hjerne rystekse og det gjør vondt og bare gå med den. De begynner meg og true meg at de tar fra meg pcen og telefonen og ipaden hvis jeg ikke går på skolen i morgen når det tydelig står på nett att når du har en hjerne rystelse så trenger du og hvile og de vet om dette men sender forsatt meg til skolen. De sier att det er skole over helse føler jeg.

Besvart 15.01.2019 11:26
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det er vanskelig for oss her i ung.no å overprøve dine foreldres vurderinger.

Om man har mistanke om hjernerystelse, må man tilsees av lege. Legen vi si om dette er en hjernerystelse eller ikke. Noen ganger vil legen sende deg hjem med strenge råd til foreldrene dine, i andre tilfeller blir man innlagt på sykehuset for observasjon. Dette kommer an på hvilke symptomer du har når du er hos legen.

Det er legen som videre bestemmer om du kan gå på skolen, eller om du må holde deg hjemme noen dager.

Dette er råd ved hjernerystelse:

Du skal ikke være alene det første døgnet, og du skal vekkes to ganger i løpet av den første natten, for å være sikker på at du kan vekkes og har normale reaksjoner. Vi anbefaler at du begrenser disse aktivitetene de følgende dager, inntil du føler deg kjekk igjen:

  • Langvarig TV-titting og lesing
  • Videospill
  • Alkohol
  • Sportsaktiviteter som innebærer risiko for nye hodeskader (f.eks. fotball og slalåm)

Hvis du har hodepine, kan du bruke reseptfrie smertestillende midler (f.eks. paracetamol). Det kan hende at du vil ha behov for noen dagers sykmelding, avhengig av ditt yrke/skolegang og hvor plaget du er. Dette kan du i så fall be din egen lege om.

Kilde fhi.no

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse