Hopp til hovedinnholdet

Øm i toppen av testikkel når jeg tar på den, er dette farlig?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt som er 14 år og lurer på en ting om testikkler. Jeg har lest mye på ung om testikler og om testikkelkreft og lurte bare på en ting som jeg ikke har funnet her. For 2-3 dager siden (husker ikke nøyaktig dag) så sparka vennen min meg i pungen med et uhell. Det var ikke noe stort spark eller noe og det gjorde ikke noe vondt etterpå egentlig (i forhold til det, det pleier når du får slag i ballan) men poenget mitt r: jeg har litt vondt i den venstre testikkelen, men det er ikke sånn vanelig svi. Men det gjør vondt når jeg tar på den/presser litt på. Det kan kjennes ut som om det er på toppen av testikkelen og lurte bare på om dette var farlig. Har også lest at venstre testikkel pleier å henge lenger nede en høyre, men på meg er det omvendt og lurte på om dette også er farlig. På forhånd, takk!

Besvart 13.01.2019 00:16
 

Svar
Hei Gutt 14, og takk for at du skriver til ung.no!

Etter å ha fått et spark i testiklene, kan det godt gjøre vondt en liten stund etterpå. På toppen av testiklene sitter bitestiklene. Disse kan bli ømme og vonde om du har en infeksjon her. Andre årsaker kan være en liten blødning i testikkelen eller at du kjenner for hardt etter.

Det er ikke farlig om høyre henger lengere ned enn venstre.

Jeg tror ikke dette er noe veldig farlig, men når man har smerter og kjenner endring i en testikkel, er det lurt å få sjekket dette av fastlege, eller helsestasjon for ungdom for å være på den sikre siden.

Mange kvier seg for å få sjekket underlivet, men for oss som jobber med helse, er det noe vi gjør nesten hver eneste dag. Det er hverken flaut eller ekkelt for oss, og det er like viktig å ta vare på underlivet som andre deler av kroppen.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Underlivsundersøkelse for gutter

Underlivssjekk av gutter

Det er ikke bare jenter som gruer seg til første gangen de skal ta en underlivssjekk. Mange gutter synes det er flaut å vise den mest private kroppsdelen til en fremmed og venter i det lengste selv om de har noe de lurer på eller bekymrer seg for. Men frykt ikke: det er ikke så ille som du tror.

Les mer

”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Gutt ser på underliv (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper på penis som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje penishodet er litt rødt? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse