Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke hatt mensen på 3 - 4 måneder, hvorfor?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! jeg fikk mensen rundt oktober 2017. jeg har hatt mensen noen ganger. men nå har jeg ikke hatt mensen på 3-4 måneder. Hvorfor? vet det er vanlig at i starten er den uregelmessig. men jeg er lei av å vente på når jeg får mensen. gå rundt å lure på når jeg får mensen igjen. Men jeg sliter også med mensensmerter. når jeg har mensen klarere jeg meg ikke uten naproxen og paracet. Jeg har egt lyst til å starte på p-piller. men da burde man ha fått en syklus først. Burde jeg starte på p-piller. jeg lurte også på om jeg har grei vekt til høyden min. jeg er en jente på 13 år, er ca 170-172 cm høy og veier rundt 52-52 kg. jeg har fått pupper. bruker c-d i cup takk fro svar<3

Besvart 11.01.2019 19:42
 

Svar
Hei jente 13 år!

Det er som du sier ganske vanlig at unge jenter har uregelmessig mens de første årene. Jeg forstår at det er frustrerende, men dessverre ikke så mye å gjøre med. Det skyldes at kroppen og hormonreguleringen er umoden enda.

P-piller kan regulerer mensen, men siden du ikke har hatt mensen så lenge, råder jeg deg til å vente og se om den blir mer regelmessig av seg selv. For de fleste blir mensen mer regelmessig etterhvert som kroppen utvikles og blir mer moden. 

Har du behov for prevensjon blir det noe annet, da kan du ta kontakt med fastlege eller helsestasjon for ungdom.

Det er normalt å ha menssmerter og helt greit å bruke litt smertestillende. Men mange har også hjelp av p-piller ved store blødninger og kraftige menssmerter. Ta kontakt med fastlegen om du ønsker p-piller for å reduserer menssmerter.  

På helsestasjonen eller hos helsesykepleier kan du få råd angående vekt og høyde. Jenter har ulik kroppsbygning og det er litt vanskelig å svare på hva som er grei vekt her uten å se deg eller har flere opplysninger om deg. 

Legger ved litt artikler med informasjon jeg tror er nyttig for deg. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse