Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått utsett og kløe på penis, hva kan jeg gjøre for å fikse dette?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har aldrig hatt sex eller hatt seksuel kontakt med noen andre med tissen min før. Likevell har jeg begynt å få utslett og litt hvitt pulver(?) på tissen og det klør veldig. Jeg lurer på hva jeg kan gjøre får å «fikse» dette. Ps : har uke så lyst til å gå til legen eller helsesøster så håper dere kan svare.

Besvart 30.01.2019 23:14
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Jeg kan ikke med sikkerhet fastslå hva som er årsaken til dine plager med kløe utslett og hvitt "pulver"på penis.

Men ut i fra dine beskrivelser kan det være at du også har fått en soppinfeksjon.

Sopp er tilstede i på huden i en naturlig balanse med gode hudbakterier hele tiden. Hvis det blir for mye av den kaller vi det en soppinfeksjon. Grunnen til at det utvikler seg til en infeksjon kan være at det blir er ubalanse i bakteriefloraen.

Dette kan komme av at man har brukt antibiotika, eller vasket seg med såpe i underlivet. Det kan også oppstå en infeksjon om underlivet utsettes for mye varme og fuktighet. Soppinfeksjoner kan også oppstå uten at man kan forklare hvorfor.

Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom.

Hvis du tror du har soppinfeksjon, kan du først kjøpe et reseptfritt soppmiddel på apoteket, f.eks. Canesten, Pevaryl eller Dactacort. Smør området morgen og kveld i en uke. Unngå, som sagt, å bruke såpe når du dusjer, det forverrer ubalansen i underlivet.

Hvis behandlingen ikke hjelper, anbefaler jeg deg å få en time hos fastlegen din eller lege ved helsestasjon for ungdom.

Det er ikke farlig å bruke soppmiddel, selv om du ikke er helt sikker på at det er en soppinfeksjon. Det er heller ikke farlig å gå med en ubehandlet soppinfeksjon, men det kan være veldig ubehagelig.

Sjekk også ut artikkelen jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Gutt ser på underliv (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper på penis som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje penishodet er litt rødt? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse