Hopp til hovedinnholdet

Er jeg normal vektig?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Idag på skolen snakket veldig mange jenter om hva de veide fordi alle var til helsesøster idag og ble veid. Jeg sa ikke noe om vekten min, fordi jeg mener det er unødvendig, men egentlig mest fordi jeg ikke turte. Jeg er 14 år, 171 og en halv cm og veier 56 til 57 og en halv kilo. Jeg har et litt anstrengt forhold til mat så jeg spiser sunt på ukedagene og koser meg i helgene, selvom jeg alltid anger etterpå. Jeg trener styrke og kondisjon 4-5 ganer i uka, men jeg føler at jeg aldri blir fornøyd med kroppen min. Er jeg normal vektig? Får høre jeg er slank, men det er ikke det jeg ser i speilet, så jeg er redd for om folk sier det bare for å være snill. Alle som sa vekten sin veide mindre enn meg, jeg prøver å tenke det er fordi de er lavere enn meg, men jeg er redd for at det ikke er grunnen...

Besvart 17.03.2019 18:55
 

Svar
Hei jente 14 år. 

Du har en helt flott vekt! Det er det veldig viktig at du forstår! 

Du har helt rett i at de som veier mindre enn deg, gjør det fordi de er lavere enn deg. 

Det er så flott at du koser deg i helgene! Du trenger ikke ha dårlig samvittighet! Vi skal kose oss! Vi skal nyte maten og glede oss over smakene og det hyggelige ved å spise sammen og spise god mat. 

Det å øve seg på dette er bra for deg. Det kan hjelpe deg til å få et bedre forhold til maten.

Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du bare ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. Helsesykepleieren vil forstå med en gang. 

Dere kan snakke sammen om dette og dere kan også jobbe sammen om hvordan det er lurt å tenke om seg selv, selvfølelsen. 

Ungdom i dag kan oppleve et stort press på utseende. Hvis man sammenligner seg med andre vil man finne ulikheter. Det er arvelig bestemt! Folk kommer i mange forskjellige, fantastiske utgaver! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.

I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Se den fine jenta du er! Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. 

Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet.

Si til deg selv det du ville sagt til en venninne. Vær glad i deg selv! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse