Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få et sunnere kosthold?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har trent på treningsstudio veldig lenge men det har alltid være kun Max en gang i uka i 3 år men nå har jeg fått sikkerlig motivasjon og trener ordentlig 3 ganger ca. Jeg har lyst å få litt mer kunnskaper om trening fordi jeg føler jeg ikke kan så mye generelle ting. Jeg har ganske dårlig kosthold vil jeg påstå fordi det blir noe søtt hver eneste dag nesten og craver på sjokolade osv heletiden så det blir til at jeg kjøper det i ukedagene. Vi har sunn middag så jeg får i meg sunn mat men jeg har hørt at 80% er kosthold og 20% er trening. Så jeg ønsker å bli sunnere og velge sunnere alneternativer men jeg trenger inspirasjon eller tips til hvordan jeg kan bli sunnere, og unngå å spise usunt i ukedagene. Og hvor mye har egentlig mat med treningen din å gjøre?

Besvart 23.03.2019 15:02
 

Svar
Hei!

Så flink du er som trener 3 dager i uka! Det er jo kjempebra! Det er lurt å ha litt kunnskap om trening, og det er mange måter å skaffe seg det på. Hvis du trener styrke, kan det være lurt å få en gjennomgang av en instruktør på treningssenteret. De fleste plasser er det gratis å få satt opp et enkelt program basert på dine mål. Snakk med treningssenteret ditt om dette.

Ellers har vi skrevet en del artikler om trening, og du kan jo ta en titt på disse?

Det du trenger å vite om styrketrening

Fakta om kondisjonstrening

Hvis man skal ned i vekt, så pleier man å si at kostholdet betyr 80 % og treningen 20 %. Det betyr rett og slett at det er veldig vanskelig å gå ned i vekt bare gjennom trening, man må som regel endre kosthold. Du skriver at du ønsker å bli sunnere, ikke at du nødvendigvis ønsker å gå ned i vekt. Hvis du er usikker på vekten din vil jeg råde deg til å prate med helsesykepleier om dette.

Hva man spiser har betydning for helsa generelt, og hvordan man presterer på trening. Med et sunt kosthold vil du få større utbytte av treningen også. Har man kommet inn i en dårlig vane der man spiser noe søtt hver dag, må man bruke ganske mye viljestyrke på å komme seg ut av det. Ofte kan det hjelpe å erstatte det usunne søte, med noe søtt som er sunt. Dette skal du få en del råd til, og vi har skrevet en artikkel som du kan se på.

Slik blir du kvitt søtsuget!

Det kan også være lurt å sette seg litt inn i hvordan man bør spise før og etter trening, det kan du lese mer om her.

Det er jo veldig fint at du spiser en sunn middag. Da har du kanskje litt grønnsaker til middagen også? Det er lurt.

Det er mye du kan gjøre for å få et sunnere kosthold, her er noen tips:

  • Spise fisk som pålegg (makrell i tomat, tunfisk, laksepålegg, fiskekaker)
  • Spise én neve nøtter om dagen, for eksempel som mellommåltid
  • Spise to frukt hver dag
  • Ta med ei gulrot på skolen og spise sammen med lunsjen
  • Lage grønnsaker og dip på kveldstid, og spise det i stedet for noe søtt
  • Drikke smoothie til kveldsmat

Hvis man skal endre på vaner, så er det lurt å ikke gjøre for store endringer på en gang, da er det vanskelig å holde på det over tid.

Vi har skrevet en guide til hvordan man skal gå frem for å få et sunnere kosthold, den kan du ta en grundig titt på!

Håper alle disse rådene og artiklene vil hjelpe deg på veien.

Masse lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse