Hopp til hovedinnholdet

Hva er en spisevegring?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, i de siste ukene (3-4) har jeg slitt litt med tanker angående kropp, kalorier osv. Jeg veier meg 1-3 ganger daglig og spiser mindre enn det jeg pleide.. jeg prøver å kaste opp maten igjen etter måltidene, men får dett ikke alltid til.. Jeg syntes jeg er tjukk, men både mamma og helsesøster sier at jeg tynn..helsesøster syntes jeg burde gå litt opp i vekt til og med...jeg er 170 høy..vekten har gått litt opp og bed i det siste men veier mellom 51 og 52,5 kg. harr snakket med helsesøster på skolen fordi læreren min så at jeg ikke spiste på skolen og begynte å mistenke at jeg hadde problemer angående mat...har snakket med helsesøster 3 ganger nå, og hun har sagt at jeg har en spisevegring..men hva vil det egentlig si??er spisevegring en spiseforstyrrelse??

Besvart 22.03.2019 20:58
 

Svar
Hei

Det høres ut som om det er lurt å fortsette å snakke med moren din og helsesøster om hvordan du har det. 

Du har en lav vekt og bør absolutt ikke gå ned i vekt. Det er riktig som helsesøster sier at du heller bør gå litt opp i vekt. 

Spisevegring er et ord som beskriver at du vegrer deg for å spise. Det vil si at du spiser mindre enn det kroppen din trenger. Mange bruker spisevegring og spiseforstyrrelse om hverandre. Siden du er redd for å bli tykk tenker nok helsesøster at du kanskje er på vei inn i en spiseforstyrrelse. 

Jeg anbefaler deg og foreldrene dine til å lage en god struktur på måltider. Du trenger 4-6 måltider hver dag og foreldrene dine trenger å følge opp at du spiser nok mat til hvert måltid. I en periode bør foreldrene dine smøre maten din og støtte deg til å spise nok. 

Det høres ut som om du har endel "feiltanker" som forteller deg at du ikke skal spise og at du skal kaste opp. Det er vktig at foreldrene dine vet om disse tankene slik at de kan være sammen deg etter måltid og de kan hjelpe deg til å snakke imot de tankene som forteller deg at du er tykk. Dere kan skrive opp alternative tanker som for eksempel: "Jeg skal ikke høre på tanken om at jeg er tykk - Helsesøster sier at jeg skal opp i vekt" 

Å kaste opp gir skader både på tennene og huden. Det er også veldig farlig fordi saltbalansen i kroppen kan komme i ubalanse. Det er derfor viktig å få støtte til å slutte med dette. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. Det er fint om du kan lese de sammen med for eksempel moren din. 

 

 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse