Hopp til hovedinnholdet

Har vonde kramper før og under mensen. Hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har lenge vært plaget av ekstreme smerter under menstruasjon. Smerten starter ca en uke før, og forsvinner midt i menstruasjonen. Men forrige gang sluttet ikke smerten, og jeg får titalls kramper hver dag. Det gjør så vondt at jeg ikke klarer å stå når krampene kommer, og Ibux har ikke hjulpet. Mamma sier bare at det er eggeløsninsmerter, men det føles ikke slik. Det er snakk om 30- 50 smertefulle kramper daglig. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg har aldri hatt kramper hele måneden før...

Besvart 09.04.2019 21:21
 

Svar
Hei

Dette høres veldig ubehagelig og vondt ut, og dessverre ikke så uvanlig hos noen unge jenter i din alder. Heldigvis er ikke sterke menssmerter farligere enn mildere menssmerter. Du kan lese mer om dette i artikkelen som er vedlagt.

Når vanlig smertestillende ikke hjelper bedre enn det du beskriver så kan det være lurt å ta en tur til fastlegen. Fastlegen din vil kunne hjelpe deg med videre oppfølging av disse sterke menssmertene. Både annen type smertestillende og bruk av p-piller med østrogener kan være aktuelt. 

Du kan selv bestille time hos fastlegen din uten at foreldre trenger å involveres. Dette gjør du som du vil med. 

Håper du får god hjelp!

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for guttene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for guttene