Hopp til hovedinnholdet

smerter ved avførig

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har i den siste tiden hatt litt smerter ved avføring. Det er rett før det kommer ut noe, føles ut som det rett og slett er veldig trangt bak der. Har ikke hatt sex før, og for øyeblikket får jeg ikke mens pga. noen p-piller jeg går på. Syntes det er flaut å ta opp med lege/mamma, så ville høre her først. Hva kan det være?

Besvart 09.04.2019 23:25
 

Svar
Hei jente!

Ut fra det du skriver, tenker jeg først og fremst at avføringen din er  blitt så hard og at det er det som er årsaken til at det gjør vondt når den skal ut. Tenk over om det er lenge siden du har hatt normal avføring og om det er lenge siden kan det være at du har blitt forstoppet (obstipert)

Det første jeg vil anbefale  deg er å sette deg på do og ta deg god tid,- ta gjerne med deg et blad eller en bok å lese i. Når du gir deg god tid og klarer å slappe godt av, vil avføringen i de fleste tilfeller komme av seg selv. Og da kan noe være hardt til å begynne med for at det så blir løsere etterhvert. Men jeg gjentar at du må gi deg selv god tid og at dette skjer på en tid på dagen du ikke skal på noe annet om bare en liten stund for det vil føre til at du kan stramme og spenne deg.

Skulle ikke dette hjelpe, kan det være du skal kjøpe et lite klyx eller lite klyster på apoteket for at du skal kunne komme på tur med regelmessig avføring igjen. Og for å innarbeide dette, er det viktig med faste dorutiner og at du gir deg god tid på do.

Skulle ikke dette heller hjelpe, vil jeg anbefale deg å snakke emd fastlegen din og at du kan få undersøkt om det er trange forhold i endetarmen din som kan forårsake disse smertene.

Håper dette er til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse