Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å slanke meg! Det er for mange fristelser...

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Uansett hvor motivert jeg er klarer jeg ikke slanke meg. Jeg er ikke så veldig tykk, men skulle gjerne blitt kvitt noen kg både for helsa og utseende. Om jeg bestemmer meg for å spise sunt, faller jeg fortsatt for fristelsen for ofte og går ikke særlig ned. Jeg vet ikke hva jeg skal spise fordi alle nettsider, ukeblader, influsensere sier forskjellig ting. Hva synes dere jeg skal spise til de ulike måltidene for å gå ned i vekt? Og hvor lang tid tar det å slanke seg?

Besvart 29.05.2019 14:30
 

Svar
Hei!

Det er leit å høre at du føler du må slanke deg og sliter med dette. Har du prøvd å oppsøke hjelp for problemet? Jeg tror det kan være nyttig å ta en prat med helsesykepleier på skolen din, sammen kan dere vurdere om du virkelig har behov for å gå ned i vekt, og eventuelt se på hva du bør gjøre annerledes.

Å endre kosthold er vanskelig, det har du jo erfart. Hvis man går frem på feil måte er det fort gjort å falle tilbake i gamle vaner. Den feilen flest gjør er at de prøver å endre på for mye på en gang. Det er viktig å være klar over at det å endre kosthold, det å endre på vekten sin det tar tid. Man må regne med å bruke mange måneder på dette om man skal få til endringer som varer.

Vi har skrevet en guide til hvordan man skal gå frem hvis man skal endre på kostholdet, jeg vil virkelig anbefale deg å lese denne og følge den fremgangsmåten.

Les mer: Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

De rådene som gjelder for hva man skal spise om man skal ned i vekt er egentlig mye det samme som rådene for å ha et sunt kosthold. Det handler bare om å spise litt mindre porsjoner, og mindre søtsaker. Én dag i uka kan man kose seg med noe ekstra godt, men hvis man gjør det for ofte, så får man ingen resultater.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

 • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
 • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
 • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
 • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
 • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
 • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
 • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
 • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
 • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
 • Drikk vann som tørstedrikk. 
 • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
 • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger ved en artikkel om hvordan man kan bli kvitt søtsuget. Også vil jeg som sagt anbefale at du prater med helsesykepleier om disse endringene, slik at du ikke begynner å slanke deg når du egentlig ikke har behov for det. Man skal være forsiktig med slanking som tenåring. 

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn