Hopp til hovedinnholdet

Kløe og ubehag når jeg setter inn tampong. Hva er dette?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har i flere år brukt tampong under mensen, men denne gangen har jeg fått utrolig vondt av å sette inn/ta ut tampongen, i tillegg til at jeg har følt et ubehag i kjeden når den er inne. De første dagene gikk dette fint, så problemet startet først i slutten av menstruasjonsperioden. I tillegg har jeg klødd utrolig mye rundt åpningen til kjeden, noe som kan ha en sammenheng med dette ettersom at det startet omtrent samtidig som tampongproblemet. Det jeg lurer på er hvorfor dette skjer? Og hva kan jeg eventuelt gjøre for å forhindre dette? Må også si at jeg tok nylig hormonspiral, der menstruasjonssmertene i ettertid har vært unormalt vonde og menstruasjonen i seg selv har vart unormalt lenge. Så kan spiralen igjen ha påvirket kjedeåpningen min på noe som helst måte?

Besvart 12.06.2019 11:09
 

Svar
Hei jente (20)

Ut i fra symptomene du beskriver, så tenker jeg at en mulig årsak er soppvaginitt, sopp i underlivet. Vanlige symptomer på det er kløe og utflod, og noen får vaginal sårhet.

Du kan kjøpe Canesten/Pevaryl (krem + vagitorie) på apoteket og ta en kur  for å se om det hjelper. Har det effekt så er det sopp. Har det ikke effekt, bør du kontakte fastlegen din eller lege på helsestasjon for ungdom for en sjekk.

Praktiske råd:

  • Én vask om dagen.
  • Unngå vann i skjeden. Ikke spyl skjeden.
  • Ikke såpe eller intimsåpe ved vask av underlivet.
  • Bruk bind, ikke tamponger

Jeg håper dette hjelper. Lykke til!

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivsplager
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivsplager