Hopp til hovedinnholdet

Er jeg normalvektig, jeg er redd for å spise for mye..?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 14 år. Jeg er rundt 173 cm høy og veier rundt 53 kg. Er det mye for min alder? Jeg tenker for mye på hva jeg spiser og pleier å telle kalorier. Har en app som sier at jeg spiser litt under 1000kalorier hver dag. Jeg pleier også å trene 3 ganger i uka. Er redd for å spise for mye, å klarer ikke å spise mye uten å trene...

Besvart 14.06.2019 22:17
 

Svar
Hei

Du ligger på en lav vekt og du spiser alt for lite mat. Du bør i hvert fall spise dobbelt så mye mat og kanskje mer enn det, siden du trener en del også. Jeg synes du skal kontakte helsesykepleier på skolen din og fortelle dette, samt få litt veiledning omkring mat, vekt, kropp og helse. Det er svært viktig at du får i deg nok mat fordi kroppen ellers vil kunne gå inn i en sparemodus. Det betyr at den sparer på energien og senker forbrenningen i kroppen. Det vil kunne stoppe en del viktige funksjoner og kan bli helseskadelig for deg. 

Jeg anbefaler deg å kutte ut appen som teller kalorier. Det er ikke heldig å bli så opptatt av tall omkring mat og vekt. Man kan bli for opphengt i det og det kan bli forstyrrende for den vanlige sult/metthets-reguleringen. 

 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser