Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å svette mindre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter veldig mye med svette. Både i ansiktet og andre steder på kroppen. Har du noen tips til hvordan jeg kan minske svettingen. Jeg har hørt om botox men vil helst prøve noe annet. Ingen deodoranter som funker under armene heller.

Besvart 13.06.2019 12:12
 

Svar
Hei jente 15 år.

Du skriver at du er veldig plaget med svetting.

Noen syns det er flaut at det lettere blir svetteringer under armene, noen syns det er sjenerende at de svetter mer på hele kroppen/i ansiktet eller er klamme i hendene, og noen er bekymret for at de skal lukte svette eller tåfis.

Uansett om mange syns svette er litt flaut og upassende, og at det finnes masse ulike produkter som skal hindre svettemengde og svettelukt, er det viktig å huske på at å svette er både helt naturlig og helt nødvendig. Svette (perspirasjon) er viktig for å regulere kroppens temperatur. Hvis man ikke svetter, vil kroppen bli overopphetet.

Akkurat som andre pubertetsforandringer, er det ofte verst med disse endringene i starten, før man får innfunnet seg med akkurat hvordan man selv svetter. Hvor mye vi svetter og hvor sterk svettelukten er varierer mye fra person til person og fra dag til dag. Trening, engstelse, stress, pubertet, graviditet, menstruasjon, sykdommer og medisinbruk påvirker svettemengde og svettelukt. Det er spesielt svetten fra armhulene som øker i mengde og har mye lukt, men mange opplever også at de svetter merkbart mer i skrittet og på føttene. 

Det er spesielt svette som bli liggende på huden en stund som gir dårlig lukt. God hygiene, med vask eller dusjing om morgenen og etter trening er en bra måte å holde ”gammel” svettelukt unna på. Skrifting av genser eller T-skjorte, sokker og undertøy daglig kan være nødvendig for mange, for svettelukten setter seg jo også i klærne. Det hjelper ikke å være nydusjet hvis man tar på svett tøy fra dagen før.

Svettelukt setter seg faktisk mer fast i syntetisk tøy enn i bomull, og bomull tåler ofte en varmere vask, så tøy man har innerst mot huden kan være lurt å ha primært i bomull. Det kan også være en ide å bruke litt vide klær fremfor tettsittende hvis man svetter mye.

Det første du kan prøve, er noe som heter aluminiumklorid, som du får kjøpt uten resept på apoteket.

En deodorant eller antiperspirant kan være til nytte for å redusere svettelukt. Deodoranter reduserer svettelukten uten å påvirke svetteproduksjonen, mens antiperspiranter reduserer mengden med svette. Flere produkter er en kombinasjon av disse. Husk å ta på deodorant på nyvasket hud!

Deodoranter/ antiperspiranter er en av de vanligste årsakene til hudirritasjon og allergiske reaksjoner. Velg derfor en mild type som huden tåler, og bytt produkt innimellom.

Det kan være lurt å velge en deodorant eller antiperspirant uten parfyme, eller en mildt parfymert, både for å unngå eventuelle hudreaksjoner, og for å ikke lukte for mye. En sterkt parfymert deodorant kan være like plagsomt for omgivelsene som svettelukt. Husk også på at mange er allergiske eller overømfintlige mot sterke parfymelukter og kan bli syke av det.

Hvis du har prøvd reseptfrie midler og dette ikke hjelper og hvis svetteproblemet er så kraftig at det hemmer deg, går det an å få time hos en hudspesialist som eventuelt kan hjelpe til ytterligere med å finne løsninger på problemet.

Håper dette var til hjelp for deg. Lykke til.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Svette

Svette (colourbox.com)

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse