Hopp til hovedinnholdet

Hva kan være farlig med å bare ligge i sengen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har hatt et stort problem i flere år nå. Helt siden jeg fikk depresjon, angst og selvmordstanker rundt ti, elleve årsalderen har jeg bare ligget i sengen å sett på serier/filmer. Dette har ødelagt mye for meg, som forholdene mine til venner og familie. I tillegg så tror jeg at jeg har noen slags ryggproblemer. Uansett hvor mye jeg prøver å forandre denne syklusen så går det ikke. Jeg er på skolen, kommer hjem, legger meg i sengen, ser på serie, kommer ned til middag og når jeg skal ha noe. Familien min klager en del, og jeg vil bli bedre men det går ikke...så hva kan jeg gjøre? Hva kan være helse farlig ved å bare ligge i sengen? Både psykisk og fysisk??

Besvart 30.06.2019 10:06
 

Svar
Hei!

Hvis du ikke har fått hjelp til å håndtere angst, depresjon og selvmordstanker vil jeg sterkt anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din eller helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Slike psykiske plager er det viktig å ta tak i slik at det ikke hindrer deg i å gjøre ting. Når du skriver at du nesten bare har ligget i sengen de siste 5-6 årene blir jeg bekymret.

Jeg vil rose deg for å du går på skolen og spiser middag med familien din til tross for dine psykiske plager. Det tar antakelig mye energi av deg å være sosial når du har det vanskelig. Men noe av den beste behandlingen av for eksempel depresjon er å gjennomføre hverdagsaktiviteter. 

Jeg tenker at det å ligge i sengen og se på serier har for deg blitt en måte å slippe og tenke og kjenne på det som er vondt og vanskelig. Når man har psykiske plager vil man prøve og gjøre andre ting slik at man slipper å kjenne på det vanskelige. Din strategi er å ligge i sengen og se på serier. Men det er lite sannsynlig at du vil bli bedre av å fortsette og ligge i sengen. Du må få hjelp til å finne andre strategier for å håndtere plagene dine. 

Derfor vil jeg anbefale deg å snakke med fastlegen din om dette eller med helsesykepleier. Fastlegen din kan henvise deg til psykolog som kan hjelpe deg, og det er mulig å få det bedre! Ikke tenk at du skal klare dette helt alene, det trenger du ikke. Fastlegen eller helsesykepleier vil involvere foreldrene dine slik at de også kan håndtere dette på en bedre måte enn nå. 

Jeg vil også anbefale deg at du snakker med fastlegen din om ryggproblemene dine. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse