Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer om man spiser for lite?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hva skjer om man bare spiser 1-2 måltider hver dag over lang tid? Det har gått noen dager, og jeg har bare blitt sliten og svimmel. Er det noe annet farlig som kan skje?

Besvart 13.08.2019 22:25
 

Svar
Hei

Det er en rekke farer ved å spise for lite over tid. Jeg anbefaler deg sterkt å avslutte sultingen. Om du har det vanskelig vil jeg råde deg til å søke hjelp hos foreldre eller helsesykepleier på skolen.

En ungdom har behov for mye energi. Ikke bare til å tenke, stå og gå. Selv om man er helt i ro trenger man energi til alle prosesser kroppen jobber med utenom aktiviteter. Den skal holde deg 37 grader varm (den er nesten som en varmeovn som trenger brensel), den skal bygge ferdig skjellettet ditt, slik at du ikke brekker ben og armer så lett. Tarmtottene i tarmen skal fornyes ofte og det trenger den næring til. Hjertet ditt skal banke mange ganger i minuttet og hjernen trenger en hel desiliter sukker hver dag.

Når man begynner å spise for lite greier ikke kroppen holde alt dette i gang slik som det skal være. Det betyr at den forsøker å bruke minst mulig energi og setter ned forbrenningen. Kun det aller nødvendigste, slik som hjertet og hjerne får energi om tilførselen blir liten. Kroppen vil forsøke å hente energi fra seg selv ved å gå til energilagre eller bryte ned muskler i kroppen. Hjertet er også en muskel og vil bli svakere og svakere om sultingen fortsetter.

I tillegg til forskjellige typer fysiske ubehag som for eksempel svimmelhet, konsentrasjonsvansker, utmattelse og liknende vil mange også oppleve nedstemthet og mer trøblete følelser. Det farligste med sultingen er at hjertet etterhvert kan bli for svakt og stoppe opp. 

Jeg legger ved artikler du kan se på.

 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser