Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt at puppene mine er vonde?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 13 år gammel jente. Jeg har begynt å få større pupper, og jeg passer ikke jentetoppene lenger. Men jeg tørr ikke spørre mamma om hun kan kjøpe en bh til meg, og det blir flaut og gå alene til en butikk når jeg er så ung. Og forresten, puppene mine gjør vondt, er dette normalt? Plis hjelp meg!

Besvart 14.08.2019 21:10
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.  

Ja, det er helt normalt at puppene dine kan være ømme og vonde. Pupper er noe som begynner å vokse i puberteten, men som er i forandring hele livet. 

Det er svært vanlig å ha ømme bryster, og det er helt normalt at brystene føles ømme før menstruasjon. Mange jenter beskriver to typer ømhet:

1. De som varierer i takt med menstruasjonssyklus, er veldig vanlig. Ofte oppleves det verst like før menstruasjonen.

2. De som ikke kommer med menstruasjonssyklus. Denne ømheten kan komme og gå.

Mange opplever også å få mer ømme bryster ved oppstart av hormonell prevensjon.

Det er svært forståelig at mange synes det er flaut å fortelle foreldre om både menstruasjon og større bryster. Kan det være slik at du kan få en venninne, søster eller annen til å bli med deg på handletur? Det er nå slik at alle damer har vært i den situasjonen du er i nå, så de fleste skjønner at dette kan være litt ubehagelig å snakke om, uansett hvor mye vi prøver å fortelle at dette er helt naturlig:-).

Her er noen gode råd angående BH:

Du kan begynne å bruke BH når du vil. Det er ingen fasitsvar på når du bør bruke BH, men når puppene blir større, synes de fleste at det vil begynne å bruke BH. Trener du, kan det også føles greit å bruke en BH eller treningstopp.

BH finnes i mange størrelser. En BH har to mål. Omkretsen er angitt i cm og øker med fem cm for hver størrelse. Skålen er angitt i bokstaver, fra A og oppover. Skålstørrelsen øker i tillegg med omkretsen. Det betyr at en 85B har større skål enn en 70 B. Du kan få hjelp til i butikken til å finne rett størrelse.

Slik kan du beregne størrelse selv:

Behold BH'en på. Mål omkretsen av deg selv rett under brystene med målebåndet stramt. Av-rund til nærmeste fem centimeter. Skriv opp målet, som er størrelsen på BH'en du skal bruke, for eksempel 75 cm.

Størrelsen på cup finner du slik: Legg målebåndet rundt deg igjen, nå på midten av brystene, og mål omkretsen av deg selv. Skriv ned målet.

Trekk det første målet fra det siste og størrelsen på den rette cup for deg blir:

Differanse på 11 cm: AA-cup
Differanse på 12 cm: A-cup
Differanse på 14 cm: B-cup
Differanse på 16 cm: C-cup
o.s.v.

Ønsker deg en fin pubertetsutvikling og håper at svaret var til hjelp for deg. 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse