Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å få hjernesvulst og dø, får ikke sove, hjelp meg.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 13 år gammel jente. Jeg har et problem og det er søvn, jeg har sovet ganske dårlig de siste to årene. Jeg har alltid vær redd får og dø, men spesielt disse to årene har jeg vært ekstremt redd!! Jeg bruker som regel og ta med meg iPaden eller telefon, og se på dem når jeg egentlig skal legge meg. Jeg legger meg klokka 22:00, og ser på skjerm til 01:00 eller 02:00 spørs. Nå er jeg ganske redd får hjerne svulst eller svikt. Jeg vet at det er ganske sjelden at en 13 år gammel jente dør spesielt av svulst eller svikt. Jeg sa det til pappa som jobber i ambulansen, og han sa at han skjønte hvorfor jeg var redd og fortalte meg at det er symptomer på hjerne svulst. Som anfall. Men det han sa gjorde det bedre men jeg turte fortsatt ikke og sove i tilfelle jeg plutselig dør. Og jeg ser selv at det ødelegger meg helt. Jeg bruker ganske ofte søke på symptomer på hjerne svulst, og når jeg ser et symptom blir jeg veldig redd. Jeg trenger hjelp

Besvart 17.08.2019 10:28
 

Svar
Hei jente 13 år.

Jeg forstår at du er engstelig og redd om du har alle disse vonde tankene og bekymringene om at du kan få hjernesvulst og dø. Slike tanker er veldig plagsomme og selvfølgelig hindre deg i å sove om de kommer på natten.

Og det er ikke bra at du ikke får nok søvn og har det å vanskelig som du bekriver. Dette vil bare forsterke vanskene dine. Derfor er det bra at du tar kontakt for å få hjelp.

Det er også bra at du har sett at det hjelper å snakke med pappa om dine tanker. Foreldre er gode til å trøste og finne andre tanker å tenke. Dessuten hjelper det å snakke med noen når en har det vanskelig.

Vi skal alle dø, men før den tid skal vi leve, og du som er 13 år skal leve lenge ennå. Forsøk derfor å finne andre mer trøstende tanker å si til deg selv når de vonde bekymringstankene dukker opp.

Les artikkelen vår om gode råd for bedre søvn og unngå å bruke Ipad og telefon i sengen, det stimulerer hjernen og hindrer deg i å bli søvnig. Slutt å google symptomer, det forsterker bekymringene dine. Om du ligger og grubler og ikke får sove, stå opp og ta deg en tur ut i stuen eller på kjøkkenet, bryt mønsteret og legg deg igjen når du kjenner deg søvnig. 

Og snakk med noe som kan hjelpe deg til å komme ut av denne måten å tenke på. Da kan helsesykepleier på skolen være en du kan snakke med. her kan du få gode råd om hva du kan gjøre for å få en bedre søvnrytme og hvordan du kan hjelpe deg til selv til å forstå at tankene og bekymringene dine ikke bør få den oppmerksomheten du gir dem. Det er søppeltanker som ikke er nyttige for deg.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse