Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lenge strevd med depresjon, følelser og tanker.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en 14 år gammel jente. Jeg har lenge strevd med depresjon, følelser og tanker. Matlysten er ikke på topp. Jeg greier ikke å gå på skolen, går ca 1 time hver dag og er livredd for utdanningen min. Jeg har ingen venner og mamma og pappa forstår meg ikke. Jeg er ikke så flink til å vise hva jeg føler, jeg bare «skuespiller» livet mitt. Har dere noen forslag til tips for å bli mindre deprimert? Noen tips for å få venner? Jeg har også sosiale vansker og angst.

Besvart 19.08.2019 10:57
 

Svar
Hei jente 14 år

Jeg forstår at du ikke har det bra for tiden og kanskje har det pågått en stund. Heldigvis finnes det god hjelp som gjør at du kan få det bedre og det er bra at du selv ønsker hjelp til å være mindre deprimert. 

Du kan selv styre tankene dine og hva du ønsker å tenke på. Les mer om dette her

Du skriver selv at du ikke klarer å vise følelser og dermed "skuespiller livet ditt". Noe som gjør det vanskelig for de rundt deg inkludert foreldrene dine å forstå hvordan du har det. Første steg til god hjelp er at du klarer å være åpen og ærlig. Ingen er tankelesere så du må fortelle hvordan du har det for å få god og riktig hjelp. 

Om det er vanskelig å si det verbalt så kan det være en god ide å skrive det på et ark og gi til de som skal hjelpe deg. Du kan gjerne vise det du skrev til Ung. no. 

Du klarer ikke å være så mye på skolen slik jeg forstår det og da er det lurt at du snakker med kontaktlæreren din, rådgiver eller andre på skolen du har tillit til slik at du får støtte og hjelp til å være på skolen. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med foreldrene dine på nytt og være ærlig med de. De kan hjelpe deg å bestille en time hos fastlegen din som kan vurdere om du trenger hjelp av andre i helsevesenet f.eks en psykolog. Helsesykepleier på skolen kan også være en god støtte og samtalepartner som kan hjelpe deg. 

Det med venner kan være litt vanskelig om man ikke har det så bra med seg selv. For at de andre skal oppdage deg, må du kanskje være litt mer aktiv og ta litt kontakt med andre som du kunne tenke deg å være mer sammen med Ofte er det lettest å finne venner blant de som har samme interesser som deg. Hvis du er glad i dyr, musikk eller en idrett er det kanskje andre med de(n) samme interessen(e) som du kan forsøke å komme i kontakt med. Noen ganger kan det være lurt å melde seg inn i et lag eller forening, og kanskje bli kjent med ny folk der.

Dessuten er det lurt å tenke godt om deg selv. Jeg vet at det er vanskelig nå som du ikke har det bra, men du har helt sikkert mange, mange positive sider. Fokusér på dem og ikke vær redd for å bruke disse for å komme i kontakt med andre.

Jeg håper du tar motet til deg og snakker med noen voksne du har tillit til:) 

Lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesykepleier/ jordmor, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Hva gjør DU for å bli kjent med andre?

Mange syns det er vanskelig å få venner eller vite hva de skal prate med andre om. Bruk kommentarfeltet under.

Gå til vote


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse