Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få tabletter for løs mage som er koblet til angst/stress?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg har siden vg1 begynt og slite mye med angst og stress som går hardt utover magen min. jeg har aldri slitt med dette problemet før. jeg har alltid hatt litt sosial angst, men det gikk aldri utover magen min og tarmsystemet før mot begynnelsen av vg1 . Magen min begynner og rumle høyt og jeg får noen ganger veldig dårlig mage og diare, her gang jeg er stresset . Dette går hardt utover skolehverdagen min dersom jeg ikke klarer og ta prøver eller eksamener eller andre ting som gjør meg stresset. Dette plager meg mye og jeg lurer på om det er noen tabletter eller noe som hjelper mot det fysiske selvom jeg kanskje ikke blir kvitt angsten helt.

Besvart 20.08.2019 21:51
 

Svar
Hei, jente på 17 år!

Takk for spørsmålet ditt. Det høres ille ut å ha det sånn. Det er vanlig å få utslag i mage/tarm dersom man engster seg mye eller har mye stress. Det finnes hjelp å få.

Det er mulig å få enkelte medikamenter for løs mage dersom en lege vurderer at dette er det beste. Dersom du ønsker å snakke med en lege om dette er det lurt å bestille time hos fastlegen

Når det er sagt så høres dette ut som et tilfelle der du kanskje burde fått hjelp med angsten/uroen i første omgang. Både fordi det høres ut som det er angsten/stresset som fører til plagene i magen og også fordi dette vil være en mer langvarig løsning enn det tabletter kanskje er. Det skal ikke være slik at dine plager går utover skolen i alvorlig grad. 

Du forteller at du "alltid har hatt sosial angst" men du skriver ikke noe om du har fått behandling for dette. Det finnes mye god behandling for dette slik at du slipper å ha det som nå. Jeg vil råde deg til å snakke med helsestasjon for ungdom eller fastlegen angående en eventuell henvisning til psykolog. 

Du kan også forsøke å la kroppen din "være i fred". Du sier at du har hatt problemet med angst lenge men at det er i den siste tiden at det har gått ut over mage/tarm. Mange kommer inn i en vond sirkel der de forsøker å ta vekk symptomer på at de er urolige/engstelige slik at andre ikke skal merke det. Dette fører gjerne bare til flere symptomer. Det kan gjelde symptomer på at man rødmer, svetter, skjelver, stammer/dirrer i stemmen eller som hos deg at magen rumler. Da prøver man kanskje å ta "kontroll" over dette - gir det mye oppmerksomhet - og man blir mer nervøs fordi man merker at man ikke får kontroll over det (fordi hjernen plukker opp at du er nervøs og sender ut mer av samme symptomer) og så er man inne i en vond sirkel der det blir mer av det man ikke ønsker - altså mer symptomer. Dette ender noen ganger for deg med diare/løs mage. Det kan være et tips å forsøke å ikke ta kontroll over kroppen - dersom magen rumler så kan du si til deg selv at slik er det akkurat nå og forsøke å gå tilbake til å holde på med det du holdt på med. Det er lurt å øve seg på å flytte fokuset ut på hva som skjer rundt deg og la kroppen være som den er. Dette er ikke så enkelt - men det funker. 

Får du ikke kontroll over dette (for det er som sagt ikke bare enkelt) så er det veldig lurt å snakke med noen slik at du får hjelp videre!

Ønsker deg alt godt. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Slik takler du stress

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse