Hopp til hovedinnholdet

Er det direkte dødelig å røyke 6 ganger?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har røyket 6 ganger. Tobakksrøyk. Kan jeg dø? Skal ikke gjøre det igjen og er ikke avhengig, er kjempe redd for å få alvorlige sykdommer. Er det direkte dødelig farlig for meg siden jeg har røyket tilsaman 6 ganger?

Besvart 22.08.2019 14:45
 

Svar
Hei jente 14 år!

Ikke bekymre deg for at du har røykt noen ganger! Det er ekstremt lite sannsynlig at du har gjort noen varig skade på kroppen din. Det viktigste er at du ikke røyker mer fra og med nå.

Jeg ber deg om ikke å røyke mer fordi det skal så lite til før man plutselig er avhengig. Blir du først avhengig, kan du komme til å røyke tusenvis av røyk før du klarer å slutte igjen. Jo mer man røyker, jo større risiko er det for at man blir syk. 

Jeg håper du legger de få sigarettene bak deg og ikke tenker mer på det. Hvis du ellers tenker mye på helsa, så kan du gå til helesykepleier på skolen og snakke om det. Hen har tid og kunnskap og kan gi betryggende svar.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse