Hopp til hovedinnholdet

Jente 14 år! Jeg har kløe og svie og har rifter i underlivet.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Har har intens kløe å svie og småe rivter i underlivet , det er veldig irriterans og ikke minst ubehagelig ! Jeg har veldig sykdoms angst fra før av og er redd for å dra til legen i tilfelle dette er noe farlig

Besvart 25.08.2019 21:13
 

Svar
Hei!

Det er vanskelig å si helt klart hva årsaken er til kløen og svien du opplever. Ung.no kan heller ikke stille diagnoser.

Jeg kan nok likevel betrygge deg om at dette ikke er noe farlig, men ganske vanlig.

Det er ikke usannsynlig at det kan dreie seg om noe så vanlig som en soppinfeksjon. Soppinfeksjon er veldig vanlig og noe de fleste jenter og kvinner opplever en eller flere ganger i livet.

Den vanligste plagen er kløe og svie. I tillegg har mange endret utflod. Utfloden kan gjerne bli hvit og klumpete, eller litt tørr.

Noen kan også ha svie når de tisser. Siden du klør vil også kjønnsleppene bli litt mer hoven og det kan oppstå rifter.

Den vanligste behandlingen mot sopp er stikkpiller til skjeden sammen med en krem. Dette får du kjøpt uten resept.

Du kan velge å kjøpe en soppkur og prøve det først. Det får du uten resept. Det er viktig at du følger bruksanvisningen nøye. 

Om det ikke blir bedre eller trenger litt mer råd, vil jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom for å få hjelp med problemet ditt.

Jeg legger ved noen artikler som også kan være nyttig å lese.

Ønsker deg lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse