Hopp til hovedinnholdet

Sur lukt fra underlivet

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Underlivet mitt lukter surt. Har søkt det opp og ser ut som om det er normalt, har dere noen tips som ikke er antibiotika. Tørr ikke å si det til mamma. Håper dere har noen tips:)

Besvart 09.10.2019 19:09
 

Svar
Hei

Utfloden til jenter består av væske fra skjeden og livmoren, i tillegg til bakterier som er en del av vår normale bakterieflora. Det er aller mest melkesyrebakterier, noe som gjør at skjeden er litt surere enn resten av kroppen. Det er derfor normalt at utfloden lukter litt surt. Melkesyrebakterier er avhengig av østrogen for å ha det bra, og det er grunnen til at det kommer mer utflod i puberteten fordi da har man mer østrogen i kroppenu, og kan da lukte litt mer. 

Noen ganger skjer det endringer med utfloden så det blir for få melkesyrebakterier. Det blir mindre surt. Da vil det ikke lukte surt, men kan lukte stramt, litt som fisk. Dette kalles bakteriell vaginose og er ikke farlig. Kroppen fikser ofte opp i dette selv.

De fleste reseptfrie medisinene inneholder mer sure ting for å fikse på bakteriell vaginose. Det er derfor ingen reseptfrie medisiner som fjerner sur lukt.

En viktig måte å holde fin balanse i bakteriene i skjeden er å ikke vaske eller spyle vann i skjeden. Du kan skylle vann rundt kjønnsleppene, men aldri spyle opp i skjeden. Da kan det bli ubalanse og lukte mer. Du trenger heller ikke å bruke såper når du vasker rundt kjønnsleppene, og selv intimsåpe kan irritere slimhinnene. 

Hvis du har hatt sex med noen uten kondom kan endringer skylles smitte med klamydia, og da bør du sjekke for det. Hvis ikke kan du snakke med lege hvis du får andre plager i tillegg som kløe, svie og mer utflod. 

Håper dette gav noen råd, selv om vi ikke kan anbefale deg noe  reseptfrie medisiner. 

 Hilsen Lege ved Sex og samfunn, i samarbeid med Ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivsplager
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivsplager