Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke fått mensen ennå, er 15 1/2 år.

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei :) jeg synes egentlig at dette er litt flaut, er så redd for at noen skal finne ut av det.. men har noen ting jeg lure på.. Jeg er 15 og et halvt år ca. og jeg har enda ikke fått mensen,alle venninnene mine har fått det og jeg synest at det er veldig flaut når de skal diskutere slike ting og jeg har enda ikke fått det... de sier at jeg bør oppsøke lege? men jeg vet ikke om jeg trenger det? :s jeg har hørt at dette kan vere normalt hos noen men er likevel ikke sikker.. Jeg har og et annet problem.. den siste tida har jeg gått veldig opp i vekt 5-6 kg på 2 mnd ca.. er dette normalt? før var jeg veldig tynn, men nå føler jeg bare at jeg bare blir feitere og feitere :( jeg har prøvd å spise mindre, og sunnere.. men ca midt på dagen så får jeg så søtsug at jeg sprikker. og alltid ender jeg opp med å ta meg noen kjekser eller noe usunt.. dette er veldig frustrerende, jeg er ikke overvektig men jeg kunne godt fått av litt fett.. jeg er ca 1.65 og veier 51 kg :( og jeg har sikkert gått opp 6 kg på 2-3 mnd. :((

 

Svar
Hei

Det er ikke helt uvanlig at jenter ikke har fått mensen ennå på din alder.  Det er først hvis det ikke har kommet når du er 16 år, at vi anbefaler å gå til lege for å ta dette opp, og ta blodprøver.  Det er altså innenfor det man beskriver som normalen, selv om du er litt sen.  Tid for pubertetsutvikling varierer jo mye fra person til person.  Ofte er det slik at man ligner på foreldrene sine, så ved å høre med dem, kan du få vite om det kan forventes at du er litt sent ute.

 

Det at du nå har lagt på deg en del, KAN skyldes at du har gjort et utviklingssprang, og at det er en natrulig del av pubertetsutviklingen din.  Den vekten og høyden du har forteller jo at du fortsatt er slank, så den vekten som har kommet på nå, skal nok bare få lov til å være.  Det er jo også slik at man må ha litt fett på kroppen for å få fart på produksjonen av hormonene som setter igang eggløsning og menstruasjon, så du skal se at dette gjør at mensen snart dukker opp.  

 

Vær som du er, lev vanlig sundt, med regelmessig og sunt kosthold og regelmessig trening.  Se mer om det i artikkelen under.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold