Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Spørsmål om skjede og størrelse. Spørsmål om uønsket hårvekst og laserbehandling. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg har noen få spørsmål og håper på å bli besvart. 1) Kan en vagina utvide seg / bli større ved bruk av tampong og onanering? 2) Jeg har veldig uønsket hår rundt om kring på kroppen, blant annet håret fra underlivet mitt strekker seg helt ved anusen og oppover. Dette plager meg veldig, derfor lurer jeg på om dette er normalt eller ikke. Jeg kan ikke barbere meg under der hele tiden fordi håret vil bli mer, derfor vil jeg ta laserbehandling i det jeg fyller 18 år er dette mulig? 3) Jeg vil ta laserbehandling under armhulene på alderen 14, er dette mulig? Takk! :)

Besvart 19.05.2017 15:46
 

Svar
Hei


Skjeden blir ikke større ved onanering eller ved å bruke tampong. Men skjeden kan utvide seg ganske mye uansett. Skjeden er på en måte "foldet". Og når en føder f eks, utvider skjeden seg mye. Hvis det kjennes ut som skjeden blir større når du onanerer, er dette skjedens naturlige funksjon og helt normalt.

I puberteten får alle mer hårvekst. Kjønnshår i underlivet vokser ikke bare på "fremsiden" av underlivet (vulva) og på kjønnsleppene. Håret vokser også bak mot anus, og "oppover" i rumpesprekken. Håret vokser i lysken, nedover lårene, og mange kvinner har en "strek" av hår fra skambeinet og oppmot navlen. Også i armhulene, på leggene og noen ganger mellom og på brystene, vokser det mørke hår. Dette er altså helt normalt.

En kan fjerne hår bort. Det finnes forskjellige metoder, alt fra barbering til laser. Men en bør være klar over "bivirkningene" ved disse metodene. En kan f eks få stubber og sår hud i underlivet, om en barberer seg der. Laser kan være dyrt og litt vondt. Medisinsk sett vil jeg anbefale deg å fjerne så lite hår som mulig. Det er jo normalt med hårvekst etter puberteten.

Mange barberer f eks bare under armhulen og på leggene om sommeren. Du kan ta laser når du er 18 år. Om du får lov til å ta laser når du er 14 år, er nok mer tvilsomt. Men dette gjøres helst på private klinikker, og der er det ikke leger som bestemmer dette (men klinikkene selv). Og jeg tror nok de fleste klinikker vil be deg vente til du er eldre. Hårveksten kan jo også endre seg, så det kan også derfor være lurt å vente. Ellers kan det hende du kan ta laser hvis dine foreldre er med og samtykker til dette. Men som lege vil jeg altså råde deg til å helle vente, akseptere den normale hårveksten. Eller evt barbere akkurat de områdene der du synes du trenger det mest.

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fjerne hår eller ikke? Tips og råd

Barberhøvel (colourbox.com)

Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva liker partneren best? Skal både gutter og jenter fjerne kroppshår, og skal det være alt eller bare noe?

Les mer

- Kroppen min endrer seg veldig i puberteten, er det normalt?

Kviser (colourbox.com)

Jeg synes det er vanskelig å takle at kroppen min endrer seg veldig i puberteten. Dessuten er det mye som skjer med min kropp som ikke skjer med andres. Hva er egentlig normalt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår