Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Jeg sliter med appetitten. Årsaken er at jeg er deprimert og har skyldfølelse over noe jeg gjorde som var skikkelig dumt.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er ei jente på 15 som sliter med appetitten. Årsaken til at jeg sliter med dette er at jeg er deprimert og har skyldfølelse over noe jeg gjorde som var skikkelig dumt. Jeg er nesten alltid sulten, magen min rumler alltid, men jeg har ikke lyst på mat i det hele tatt. Dette gjør også at jeg ofte blir kvalm. Hver eneste dag. Det har gått 3 uker nå, og er veldig lei av nedsatt appetitt og kvalme. Jeg aner ikke hvor mye jeg bør spise, hva jeg bør spis, og hvor ofte jeg bør spise. Kunne jeg fått noen råd? Jeg har opplevd det samme før, bare at jeg ikke hadde så dårlig matlyst (pga det jeg fikk skyldfølelse over denne gangen, ikke var like ille som den forje gangen.) Det varte hele sommerferien++ (rundt 2-3 måneder.) Alt jeg gjorde var å late som alt var normalt, og jeg satt ikke hjemme og kjedet meg hele tiden. Var kjempe sosial. Hvordan skal jeg legge det jeg gjorde bak meg, når jeg har ting rundt meg som minner meg om hva jeg gjorde? Nå trenger jeg mest hjelp matlysten.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Tak for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det og hvordan din sterke skyldfølelse påvirker appetitten din. Det å gå lenge uten å spise ordentlig gjør at man mister energi og motivasjon og derfor syns jeg det er bra at du spør om råd!

Du sier ikke noe om hva du har gjort som har utløst en så sterk skyldfølelse hos deg. Skyldfølelse er en følelse som er ubehagelig fordi den forteller oss at vi har gjort noe galt og ikke "fortjener bedre eller noe" - som kanskje i ditt tilfelle er mat.

Det å ha skyldfølelse er en helt naturlig følelse og det er på mange måter bra at vi har den fordi den forteller oss hva som er riktig og hva som er galt og den snakker på en måte med samvittigheten vår.

For noen så kan skyldfølelsen komme selv av små hendelser og man tror da selv at man har gjort noe veldig alvorlig galt.

Med andre ord så er det ikke alltid at følelsen av skyld stemmer overens med den handlingen man har gjort som har utløst skylden.

Jeg vil anbefale deg å snakke og tenke positivt til deg selv. Det kan være f eks alt alle kan gjøre feil, man lærer av sine feil osv. Det å ikke være selvbebreidende men å være aksepterende overfor seg selv vil gjøre at du får det bedre!

Da vil du også få tilbake matlysten.

Dersom du trenger hjelp til å forstå mer av dette så anbefaler jeg deg å snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom.

Du fortjener mat og du er god som gull!

Jeg er helt sikker på at du ikke trenger å føle så mye skyld!

Det går over!

Legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer

Å be om unnskyldning

Unnskyld på mobil (ung.no)

Å be om unnskyldning er noe vi alle har gjort i løpet av livet. Men hvorfor gjør vi det? Og hvordan kan man få sagt det på best mulig måte? Her får du tips til hvordan du kan be om unnskyldning.
Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Tips til et balansert kosthold

Jente balanserer et eplet på hodet (colourbox.com)

Du kommer ikke særlig langt med alskens dietter. Disse små justeringene vil hjelpe deg til en sunnere livsstil.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser