Hopp til hovedinnholdet

Gjentatte soppinfeksjoner, noe å gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Får ca et halvt år siden fikk jeg soppinfeksjon av å ha sex i et boblebad. Jeg brukte canesten men bare i ca 2-3 dager fordi de gjikk iver. Men nå hver gang etter jeg har sex eller bruker en form for sexleketøy får jeg det igjen, så bruker jeg canesten i 2 dager til så går det over. Har tatt klamydiatest. Dette er sykt plagsomt å lurer på hva jeg kan gjøre? Kan det være ubalanse i underlivet? Å bruker jeg canesten i får få dager til at den skal vrike skikkelig? Et annet spm er at jeg har hatt forstoppelse i det siste noe som har ført til at jeg har fått noe som jeg tror er en hemoride, den vises kun om jeg skal på do, da kommer den liksom ut. Er det noe måte jeg kunne få fikset det på, vil helst slippe å kjøpe salve på apoteket, sykt flau. Æsj, hemorider liksom. Vet de sikkert selger mye av de men er fortsatt flaut. På forhånd takk for hjelp:)

Besvart 14.02.2019 13:22
 

Svar
Hei

Det er ikke helt uvanlig å være plaget med gjentatt soppinfeksjoner. Dette skyldes en forstyrrelse i underlivets normalflora og er ikke en seksuelt overførbar infeksjon.

Siden du stadig får tilbake soppinfeksjonen, kan det være lurt å oppsøke fastlegen din slik at du kan undersøkes og eventuelt få reseptbelagt behandling for sopp. Dette kan hjelpe deg til å bli kvitt soppinfeksjonen for godt. Det er selvfølgelig også mulig at du har avsluttet egenbehandlingen mot sopp for tidlig. Du kan eventuelt gjøre et forsøk til om du igjen får symptomer, men da bruke Canesten/Pevaryl slik det er beskrevet i pakningsvedlegget og ikke slutte med en gang symptomene er forsvunnet. Hjelper heller ikke dette, bør du ta en tur til legen din. Følgende råd gis gjerne ved soppinfeksjon:

  1.  Én vask om dagen.
  2.  Unngå vann i skjeden. Ikke spyl skjeden.
  3.  Ikke såpe eller intimsåpe ved vask av underlivet.
  4.  Bruk bind, ikke tamponger

Hemoroider er helt vanlig. Hemoroider er utposninger av blodårer, det vil si en slags åreknuter i endetarmen. Du kan selv forsøke å dytte tilbake hemoroiden eller du kan bruke en salve som heter Scheriproct som du får kjøpt uten resept på apoteket. Synes du fortsatt at dette er veldig flaut, kan du bestille den fra nettapotek. Lykke til.

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivsplager
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivsplager