Hopp til hovedinnholdet

Fortalte klassen at hun var bifil, men usikker på om det var en god ide....

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. For noen dager siden, fortalte jeg klassen at jeg er Bifil. De tok det veldig bra, og jeg har bare fått en stygg kommentar siden. Men problemet er at jeg føler meg helt forferdelig. Jeg føler at nå ser alle på meg og tenker ''hun er bifil''. Jeg føler at jeg har ødelagt ryktet mitt og at de andre ikke vil ha noe med meg å gjøre.Venninnene mine har vært veldig støttende, men de vet ikke hvordan jeg føler det. Den ene bestevenninnen min er også bifil, og hun bryr seg ikke om de slenger med leppa til henne. Jeg prøver å ikke bry meg, men jeg klarer det ikke. Jeg begynner nå å lure på om det var en utrolig dom ide. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Først av alt vil jeg si at det er bra at du tar kontakt, og at du tør å kjenne på de vanskelige følelsene.

Du er ikke alene om å ha det slik du beskriver, at du føler deg forferdelig. Jeg tror de aller fleste av oss kjenner på slike følelser innimellom. 

Blir glad for å høre at du hovedsaklig har fått gode tilbakemeldinger på hvem du er, det at du er bifil. Likevel kan høres ut som om det er du selv som synes å ha de største utfordringene med å godta dette, og at det er herifra den "forferdelige" følelsen kommer fra?

Vi mennesker er jo opptatt av å innfri forventningene fra verden rundt oss. Vi er jo flokkdyr som har behov for å finne plassen vår, og blir påvirket av de normene som gjelder.

Kan det være slik for deg, at det er du selv som synes det er vanskelig å anerkjenne de følelsene du har over å være bifil?

For noen av oss er det nettopp slik at selv om vi med hodet synes ting er greit, så kan vi likevel med magen oppleve at vi forstyrrer det som er den gjeldene forventningen i samfunnet. Som kanskje i ditt tilfelle, du har ingen problemer med å godta at vennen din er bifil, men det at du selv er det, blir vanskelig.

Jeg tenker at de normene vi omgir oss med, spesielt  heteronormen, er veldig gjennomgripende i samfunnet vårt. Vi blir både på det bevisste og det ubevisste plan, påvirket av at det "normale" er å finne seg en partner av det "motsatte" kjønn.

Det som er så fasinerende med normer, er at de er usynlige helt til vi bryter dem. Selv om det å bryte dem egentlig er helt ufarlig og ikke har noen betydning for de rundt.

Noen går rundt med en skam over at de ikke greier å være "unge stolte og skeive". Dette kan kjennes problematisk, nettopp fordi det bryter med normen om at dette egentlig burde være helt greit å i 2014. Vet ikke om dette er noe du selv har kjent på?

Mitt råd til deg er å anerkjenne de følelsene du har. Følelser er ikke farlige, men dersom de er vanskelige, kan de ta altfor mye plass i oss slik at vi ikke kan blomstre som oss selv.

Jeg vil anbefale deg å bli kjent med den forferdelige følelsen du kjenner på, prøv å utforske hva den handler om for deg.

Hva tror du er grunnen til at du kjenner på det du gjør. Kan det være slik at du også selv har litt fordommer rundt det å være bifil, men at du ikke er deg dette bevisst?

Alle tror jeg vi har tanker om at vi er fordomsfrie mennesker. Likevel er min erfaring at vi alle har med oss ulike tabuer og fordommer i ryggsekkene våre. Disse er det viktig å bli bevisst, for å forstå hvorfor vi kjenner på det vi gjør.

Jeg tror det er viktig å dele det du forteller med noen. Utforske det du kjenner på med noen du kan stole på, og som kan støtte deg i "ryddingen" av følelsene. Helsesøster kan her være en god person å prate med

Vil også anbefale deg å kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved noen artikler du kan se på.

Håper noe av dette ga mening for deg, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bifil
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bifil