Hopp til hovedinnholdet

Hvordan komme ut av skapet til venner og familie

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, fra jeg var liten var jeg «guttejenta» med stor interesse for bil å alt med motor. Har aldri hatt interesse for klær og sminke. Har forelsket meg i jenter alltid. Menn å alt med deres kropp er det ingen interesse for. Har prøvd forhold med gutter for å bevise meg selv at jeg er streit, men jeg klarer ikke lure meg selv. Flere i familien og andre folk har spurt om jeg er skeiv, noe jeg nekter for. Men min beste venninne har spurt meg flere ganger å jeg prøver å finne rett tidspunkt men det passer sjeldent å si det. Det blir vanskeligere å vanskeligere. Men jeg vil si det. Tenker alltid at neste gang sier jeg det, men det skjer jo aldri. Klarer ikke si det høyt for meg selv engang. Forresten, ei jente vet det. Men vi er ikke på talefot. Er det slemt å ikke si det til venninna? Jeg føler meg utrolig hemlighetsfull. Burde jeg bare rope det ut? Prøver å hinte. Går alltid rett i forsvar når noen spør eller antyder det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 20

Takk for et veldig fint spørsmål!

Først må jeg jo bare gratulere deg med å være skeiv og å ha funnet ut av det! Det er ikke enkelt å skulle "finne rett tidspunkt", som du skriver, men jeg tror du gjør deg selv en tjeneste om du ikke tenker så mye på at tidspunktet skal være klart, men at du skal være klar. Selvfølgelig finnes det øyeblikk som helt åpenbart ikke er riktige tidspunkter å si det på - man vil jo for eksempel ikke komme ut midt i en krangel - men det riktige tidspunktet kan være så mange. Men jeg skal forsøke så godt jeg kan å gi deg noen tips til hvordan det å komme ut kan bli litt lettere enn det føles nå.

Mange velger å komme ut ansikt til ansikt når de skal fortelle en venn eller et familiemedlem at de er skeiv, men det er også mange som velger å skrive dette i en sms eller i et brev i stedet - nettopp fordi de ikke helt får frem ordene. Begge deler er helt ok, og man må selv kjenne på hva man har lyst til. En slags kombinasjon mellom disse to kan jo også være å notere seg ned det man har lyst til å si, men å heller bruke det som en slags innøvd "tale" når man sier det ansikt til ansikt. Kanskje det blir lettere å finne ordene når man allerede har skrevet seg fram til den beste måten å si dem på? Her må du bare prøve deg litt fram og se på hva som passer for akkurat deg! 

Du skriver at du allerede har sagt det til en jente. Hvordan gikk det? Kunne noe gått bedre? Du kan jo se tilbake på den samtalen og ta med deg det som gikk bra eller det som føltes riktig å si videre inn i de neste samtalene du skal ha. Kanskje du gikk rett på sak og fant ut at det var den beste måten å si det på? Kanskje du smatt det inn i en samtale som egentlig handlet om noe helt annet og det passet best for deg? Gå litt tilbake og ta en kikk på forrige gang du kom ut - der kan det ligge mye gode råd fra deg til deg :)

Jeg ønsker deg masse lykke til! Stå på! :)

Hilsen Youchat i samarbeid med ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Kaja - om å komme ut av skapet

Jente på fjellet (colourbox.com)

Kaja begynte å tenke på at hun kanskje var lesbisk allerede da hun gikk i syvende klasse, men først i åttende gikk det virkelig opp for henne. Da ble hun kjempeforelska i ei jente i parallellklassen.

Les mer

- Jeg er homofil, men tør ikke si det til noen

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Jeg er homofil, men jeg er redd for å fortelle det til familie og venner. Hva skal jeg si, og hva hvis de ikke takler det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv